Utanför Hartwickska huset leker barnen från Maria gamla skola. Inne är det ändå stillsamt. Hyresgästerna har börjat flytta ut och de många vackra mötesrummen börjar eka allt mer tomma.
– Hela historien har gjort att jag haft ont i magen i flera månader. Jag ser heller ingen lösning, inget ljus i tunneln, säger Claes-Göran Widlund, ordförande i Maria Högalids föreningsråd som håller till i huset.
"Det säger sig självt, det går inte runt," säger ordföranden Claes-Göran Widlund om föreningsrådets ekonomiska situation.
Victor Malmcrona
Satte ner foten
När han i somras tog över som ordförande var det som att bli kapten på ett sjunkande skepp. Det drygt 30 år gamla föreningsrådet stod i skuld till staden. Ekonomin var allt annat än stabil.
– Mina företrädare hade under åren lyckats lirka fram extra pengar för att få allt att gå ihop. Men så satte politikerna ner foten.
Vaktmästaren Hayder märker av hyresgästernas oro. "De är ledsna över att de måste lämna ett älskat ställe. Jag blir också arbetslös till årsskiftet."
Victor Malmcrona
För hög hyra
Inkomsterna kommer från anslag och de olika rummen hyrs ut till föreningar och privatpersoner. Föreningsrådet får in runt 50 000 kronor i månaden. Hyran ligger på 114 000 kronor.
– På det ska vi betala el, telefon, sophämtning och vad det kan vara. Plus en vaktmästare.
Skulden till hyresvärden Stadsholmen ligger på ungefär en kvarts miljon kronor. Enligt Claes-Göran Widlund hade de kunnat kasta ut föreningsrådet redan i september, men valde att ge dem en frist till årsskiftet.
– Stadsholmen har varit hyggliga, så vi i lugn och ro kan säga hej då till våra hyresgäster. Jag förstår staden, de kan inte hålla oss under vingarna om det inte bär sig.
Guy Fällström, representant för DAA Södergruppen som har möten i Hartwickska huset. De har runt 30 deltagare. "För oss är det en institution, en trygg plats att gå till."
Privat
En trygg punkt i 30 år
En av över 20 stödgrupper som har regelbundna möten i huset är Drug Addicts Anonymous.
– Vi har sett det som ett hem som man trott alltid skulle finnas, säger Guy Fällström, representant för DAA:s Södergrupp.
För medlemmarna har det varit ett tuff tid. Vissa av dem har gått till Hartwickska i 20–30 år.
– De har sina rutiner och är jätteoroliga. Här har vi haft en stabilitet som inte funnits någon annanstans.
De och andra som möts här har fått leta nya lokaler. Det har inte varit lätt.
– Oftast är det tokfullt och köerna är långa. Vi har inte råd att betala någon vidare hyra utan behöver föreningstänket, men det blir allt mer ovanligt.
Mötesrummen är många i det vackra huset från 1700-talet. En utmaning är att fastigheten inte är tillgänglighetsanpassad – det är inte helt lätt för personer med nedsatt rörelseförmåga att nå alla rum.
Victor Malmcrona
Kan tvingas lägga ner
Före jul måste alla vara ute, de sista veckorna ligger fokus på att städa och fixa i ordning huset.
– Utan lokaler har föreningsrådet inget att göra. Så det blir till att diskutera nedläggning, säger Claes-Göran Widlund.
Stadsholmen konstaterar att det alltid är tråkigt när hyresgäster lämnar.
– Nu ska vi inventera huset och se hur det kan användas framåt, skriver förvaltningschefen Fredrik Juhnell.
I det här rummet har en av husets tre samtalsterapeuter hållit till. Utflyttningen har redan skett.
Victor Malmcrona
V: "En ekvation som inte går ihop"
Ökat kulturstöd och mer pengar till subventionerad hyra. Åtgärderna till trots är Stockholm en stad där det blir allt svårare för föreningar att överleva.
För några år sedan stängde samlingslokalen Pumpan vid Färgargårdstorget.
Innan det var det Nobba brass och nubbe. Hemgården Södergården på Götgatan hotas av dubbel hyra. I stadens budget för 2025 står att ”Stockholm ska ha Sveriges bästa föreningsklimat.”
– Situationen för föreningslokaler är utmanande på många håll, så är det, men vår målsättning är att förbättra läget, skriver kulturborgarrådet Torun Boucher (V).
Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholm stad.
Maurits Otterloo
Högsta stödet
I stadens budget för 2025 har 15 miljoner kronor extra avsatts till kulturstödet. Sedan den rödgröna majoriteten tillträdde har den ökats med totalt 25 miljoner kronor.
– Det är det högsta stödet på 15 år.
Utöver det har 0-taxestödet dubblats. Det är en ersättning som går till föreningar som har kulturverksamhet för barn och unga. Den gör att de kan få sänkt eller avgiftsfri hyra i stadens lokaler.
– Detta gör att samlingslokalerna inte går back på att hyra ut till dessa föreningar.
Hartwickska huset användes under andra världskriget av Svensk-norska föreningen.
Victor Malmcrona
Delar frustrationen
Men vad som försvårar läget, menar Torun Boucher, är "en högerregering som aktivt nedmonterar folkbildningen och finansieringen till studieförbunden."
– Trots att vi gör vårt yttersta för att förbättra förutsättningarna för föreningslivet i Stockholm går ekvationen inte ihop överallt. Det väcker en stor frustration som jag delar med medborgarna.
Vad gäller Södermalm säger hon att samtal pågår för att lösa de svåra knutar flera föreningar här står inför. Den information hon har om Hartwickska huset är att i princip alla NA- och AA-grupper där hittat nya lokaler.
– Kulturförvaltningen har bistått i dessa processer.