C föreslår att Stadshuset ska ersätta Debaser

Framtida scen för mindre rock-konserter?
Framtida scen för mindre rock-konserter?
Det saknas mindre och intima livescener i Stockholm – men möjligheter finns. Det tycker Centerpartiet som nu vill att man ska använda Borgargården vid Stadshuset till spelningar.

Sedan det blev klart att Debaser Medis tvingas stänga när medborgarhuset ska byggas om, har ytterligare en mindre scen för konserter försvunnit från Stockholm.

Men Centerpartiet tycker nu att man ska hitta andra lokaler för livespelningar – utan att bygga nytt.

– Det finns många ytor i Stockholm som skulle kunna användas till saker som det inte gör idag. Borgargården är ett perfekt sådant exempel. Vi vill ju öppna upp staden mer och varför inte öppna upp stockholmarnas eget hus? säger Stina Bengtsson (C).

Trappan = scen

De föreslår Stadshusets borgargård som en plats som kan ersätta tomrummet efter Debaser. Trappan kan vara scen och gården publikområde.

”Trots Stadshusets centrala läge finns det inte många grannar i dess absoluta närhet som kan tänkas bli störda av ljudet, vilket gör förutsättningarna för musik synnerligen goda”, skriver Stina Bengtsson (C) i motionen.

Förslaget har mött en del motstånd, bland annat från kulturnämnden, som anser att det borde finnas andra platser som lämpar sig bättre för live-spelningar, eftersom borgargården och Stadshuset redan används till många arrangemang.

Svårt att kombinera

Borgarrådet Roger Mogert (S) skriver i ett svar till motionen att det finns en hel del utmaningar om man ska använda Borgargården som scen:

”Utmaningar inte minst kopplade till möjligheten att kombinera denna typ av utomhusarrangemang med de cirka 200 evenemang om året som genomförs inne i Stadshuset, alltifrån statsbesök till privata vigslar.”

Stina Bengtsson med att det visst är möjligt att kombinera.

– Vill man vara emot så är man det. Men det finns många kvällar när det inte pågår någonting i Stadshuset. På samma sätt som man kan boka Blå hallen borde man kunna boka Borgargården, till exempel. Man får anpassa så att det inte krockar, helt enkelt, svarar Stina Bengtsson.

Motionen tas upp i kommunstyrelsen på onsdag den 3 maj.