Företag blåser hemstjänstanställda på deras lön

Granskningen visar att Enklare vardag utnyttjar anställda och fuskar med tidsrapportering.
Granskningen visar att Enklare vardag utnyttjar anställda och fuskar med tidsrapportering.
Hemtjänstföretaget Enklare Vardag ska ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sin lön för att få stanna i Sverige.

Under tisdagen avslöjade tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren uppgifter om att hemtjänstföretaget Enklare vardag utnyttjat anställda och fuskat med tidrapporter.

Företaget, som har avtal med bland andra Järfälla, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna, Stockholms stad och Upplands Väsby, ska bland annat ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sina lön för att få stanna kvar i Sverige.

En timlön på 54 kronor

Fusket går ut på att personalen jobbar enligt kollektivavtal på pappret – men i verkligheten jobbar man fler timmar än man får betalt för, ibland så mycket som 260 timmar i månaden. Det innebär en timlön på 54 kronor.

För att lyckas med detta loggar anställda in med olika telefoner under olika namn så att kommunerna inte upptäcker övertiden. Men det finns även fall där en person arbetat i tre olika kommuner – vid samma tidpunkt.

Flera anställda vittnar om att de därefter tvingas ta ut pengar kontant och lämna tillbaka till företaget om de inte arbetet 200 timmar i månaden.

Lockat över anställda med svarta pengar

Enklare vardags vd Fariba Bameti ska vid ett tillfälle har försökt ”köpa” in kunder genom att ge svarta pengar till anställda på andra företag för att locka över både dem och deras kunder. Detta styrks genom ett bandat samtal som flera kommuner fått ta del av.

Vd:n Fariba Bameti ska enligt tidningarnas källor förbjudit dem att gå med i facket samtidigt som hen plockar ut en genomsnittlig årsinkomst på 2,5 miljoner kronor.

Kommuner har larmats

De kommuner som har avtal med företaget har larmats tidigare, men man förvarnade företaget innan de gjorde kontroller och vissa kommuner lät företaget utreda sig självt.

Vissa av de kommuner som har avtal med företaget har känt till att det finns brister och felaktigheter i tidrapporteringen, men menat att det inte finns tillräckliga skäl att helt säga upp avtalen.

Företaget förnekar alla uppgifter

Mitt i har sökt företagets vd Fariba Bameti som hänvisar till ett pressmeddelande på deras hemsida.

”Enklare Vardag AB tillbakavisar kraftfullt de anklagelser om svarta pengar, anhöriganställningar, fusk med tidrapportering, löner, förbud att gå med i facket”.

Hon menar att de fått liknande anklagelser riktade mot sig tidigare och hävdar att de anonyma källorna och tidningarna är ute efter att skada företaget.