Företag blåstes på miljonbelopp

Över 100 företag, däribland ett Lidingöföretag, blev lurade av den 61-årige mannen, hans son och svärson. Nu har två av männen dömts till fängelse av Svea hovrätt.

Det är en omfattande bedrägerihärva som 61-åringen från Nacka, hans son och svärson varit inblandade i.

Genom att köpa små aktiebolag med vilande eller obefintlig verksamhet lurade männen till sig varor för sammanlagt 5,6 miljoner kronor från 104 företag runt om i Sverige.

De hittade de små aktiebolagen på Blocket och köpte till slut sex olika bolag. Så fort köpen genomförts startade sedan en frenetisk aktivitet i bolagen, stora mängder varor, utrustning och livsmedel beställdes på faktura.

Flera bryggerier blev lurade av männen, bland annat lyckades de få Spendrups att leverera dryck för 147 000 kronor och försökte sedan lura till sig ännu fler leveranser.

– Hanteringen följde mönstret som ses vid alla bedrägerier. Man gör först en liten beställning och kompletterar sedan ordern med en större, berättade en säkerhetschef för Spendrups i rätten.

Bland de lurade företagen återfinns stora koncerner, som Swedish match och Axfood. Men också lokala företagare i Lidingö, Nacka, Bromma och Hägersten har blivit lurade.

Efter att varorna levererats antas männen ha sålt dem vidare till ett kraftigt rabatterat pris till mindre nogräknade butiksinnehavare och köpare.

61-åringen bedöms ha varit drivande i bedrägeriet, tillsammans med sin son. Han har nu dömts till fyra års fängelse för grovt bedrägeri.

Svärsonen får ett fängelsestraff på ett år och tre månader. Sonen antas ha lämnat landet och är efterlyst i Europa.

Fakta

Köpte oxfilé

Varorna som männen beställde levererades ofta pallvis och innehöll bland annat stora mängder oxfilé, pellets, björkved, byggvaror, korvbröd och energidryck.

Värdet av varorna som levererades till männen uppgår till sammanlagt 5 661 855 kronor.

Källa: Svea hovrätt