ANNONS

Företag ger flyktingar mat

Kycklingkorv med mos. Det blev Osman Döners och Sibyllas bidrag till evakueringsboendet i förra veckan. Nästa vecka blir det hamburgare, säger han. Tyresöbon Ulla Hoffmann och en man som bor på det tillfälliga boendet tar emot leveransen.
Kycklingkorv med mos. Det blev Osman Döners och Sibyllas bidrag till evakueringsboendet i förra veckan. Nästa vecka blir det hamburgare, säger han. Tyresöbon Ulla Hoffmann och en man som bor på det tillfälliga boendet tar emot leveransen.
Flyktingarna på Migrationsverkets tillfälliga evakueringsboende ska inte behöva gå och lägga sig småhungriga, anser ett antal restauranger och företag i Tyresö.

Tillsammans hjälps de nu åt med att skicka mat till boendet.
ANNONS

Det var för ett par veckor sedan, när Tyresöbon Ulla Hoffmann skulle volontärjobba på Migrationsverkets evakueringsboende i Kvarnhjulet, som hon upptäckte att de som bor där inte får någon riktig middag. Eftersom man inte får laga mat på Kvarnhjulet har flyktingarna fått nöja sig med pulversoppor och kylskåpsmat på kvällen.

Ulla Hoffmann tänkte då att man i alla fall skulle kunna göra hummus. Hon kontaktade Coop som genast skänkte kikärtor, olja och vitlök. Nästa steg blev att mejla Tyresöbaserade Fontana. Efter bara någon minut kom svaret: ”Självklart vill vi hjälpa till!”

– Med tanke på hur det var när vi kom till Sverige och Tyresö 1974 efter att ha förlorat vårt hem på Cypern var det så självklart. Vi bodde i en flyktinglägenhet på Pluggvägen och massor av Tyresöbor kom och hjälpte oss. Det har min pappa alltid varit så tacksam för. Med den hjälpen fick vi en bra start i det svenska samhället, säger Corina Papadopoulou, kommunikationschef och dotter till Frixos Papadopoulos som grundat Fontana.

Samma kväll kom en lastbil med yoghurt, oliver, pizzabottnar, vindolmar, ravioli, juice, färska dadlar och mycket mer till evakueringsboendet.

Enligt Corina ska Fontana fortsätta med sina leveranser tills vidare.

På två veckor har Ulla Hoffmanns lista över företag som är beredda att hjälpa till också blivit lite längre. Mitt i Tyresö fick vara med när hon och flyktingar från evakueringsboendet i förra veckan hämtade 50 portioner kycklingkorv, potatismos, sallad och dryck från Sibylla i Tyresö centrum.

– Jag erbjöd mig att hjälpa till när jag såg att Ulla gick runt och frågade. Nästa vecka blir det hamburgare. Vi måste alla hjälpas åt. Kommunen och staten kan göra mycket, men vi måste också göra något, säger Osman Döner som äger gatuköket.

Ulla Hoffmann säger att hon är överväldigad av den generositet som Tyresös företagare visar.

– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka dessa fantastiska och osjälviska människor som gör det här som en självklarhet. De är ju själva personer som är födda utomlands, med ett annat ursprung. De vet vad det innebär att tvingas fly från krig och fattigdom, säger hon.

ANNONS
Fakta

Företag i Tyresö som hjälpt till med middag

Fontana

Coop

Bollmora kebab

Green Bull

Sibylla

Fiket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.