Företag krävs på skatt för svartjobb

Ett Tyresöföretag, dess ägare och två enskilda firmor i Haninge upptaxeras kraftigt efter misstänkt skattefusk.

Revisionen utförd­es när Skatteverket granskade organiserad brottslighet.

Företaget och de enskilda firmorna ska enligt uppgifter till Skatteverket verka inom bland annat transport, hus- och byggrivning, maskiner och datorer.

Tyresöföretaget sammanställde och bokförde falska fakturor till en enskild firma i Haninge, vilken egentligen varken bedrev näringsverksamhet eller utförde arbeten.

Arbetet kom i stället att utföras svart och Tyresöföretaget tog i verkligheten tillbaka sina egna pengar i kontanter från den enskilda firmans konto.

De frigjorda kontanterna gick till den svarta arbetskraften, till företagets ägare och till den enskilda firmaägaren som ersättning.

Den enskilda firmaägaren redovisade aldrig lönen eller den utgående momsen i självdeklarationen. För det får han nu betala ytterligare 430 000 kronor i skatt.

Tyresöföretaget bokförde de falska fakturorna för att på så sätt slippa betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt. Tyresöföretagets ägare eftertaxeras nu själv med ytterligare över en halv miljon kronor, då han struntat i att redovisa lön.

Den andra enskilda firman i Haninge skrev ut fakturor och tog emot betalning utan att redovisa alla intäkter och utgående moms i deklarationerna. Firman rev fakturorna efter att ha fått kontant betalning.

Firmans ägare betalade själv ut löner, men redovisade aldrig arbetsgivaravgifterna och den avdragna skatten.

Under 2009 och 2010 fakturerade firman över 489 000 kronor för chaufföruppdrag till företaget i Tyresö och nästan 320 000 kronor till ett annat företag. Inget av detta redovisades.

Skatteverket kräver av nu av firman moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt med 250 000 kronor.

Den enskilda firmans advokat menar att firmaägaren inte medvetet undanhållit intäkterna, men Skatteverket tvivlar på det.

Fakta

Obetalda skatter på 2,3 miljarder

1 januari 2009–30 april 2011 granskade Skatteverket svartjobb och organiserad brottslighet i en speciell insats i hela landet.

1 677 utredningar och revisioner avslutades.

84 procent av revisio­ner­na­ ledde till ändrad beskattning.

Skatten höjdes totalt med runt 2,3 miljarder kronor efter granskningen.

1 080 brottsanmälningar gjordes.

Källa: Skatteverket