ANNONS

Hemtjänstfirma i Sollentuna lurar sina anställda

Granskningen visar att Enklare vardag utnyttjar anställda och fuskar med tidsrapportering.
Granskningen visar att Enklare vardag utnyttjar anställda och fuskar med tidsrapportering.
Hemtjänstföretaget Enklare Vardag, som har kontor i bland annat Sollentuna, ska ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sin lön för att få stanna i Sverige. Kommunen fick larm om firmans metoder redan i april i fjol, men ännu har man inte hävt avtalet.
ANNONS

Under tisdagen avslöjade tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren uppgifter om att hemtjänstföretaget Enklare vardag utnyttjat anställda och fuskat med tidrapporter.

Företaget, som har avtal med Sollentuna och sex andra kommuner i Stockholms län, ska bland annat ha tvingat anställda att lämna tillbaka delar av sina lön för att få stanna kvar i Sverige.

En timlön på 54 kronor

Fusket går ut på att personalen jobbar enligt kollektivavtal på pappret – men i verkligheten jobbar man fler timmar än man får betalt för, ibland så mycket som 260 timmar i månaden. Det innebär en timlön på 54 kronor.

För att lyckas med detta loggar anställda in med olika telefoner under olika namn så att kommunerna inte upptäcker övertiden. Men det finns även fall där en person arbetat i tre olika kommuner – vid samma tidpunkt.

Flera anställda vittnar om att de därefter tvingas ta ut pengar kontant och lämna tillbaka till företaget om de inte arbetet 200 timmar i månaden.

Lockat över anställda med svarta pengar

Enklare vardags vd Fariba Bameti ska vid ett tillfälle har försökt ”köpa” in kunder genom att ge svarta pengar till anställda på andra företag för att locka över både dem och deras kunder. Detta styrks genom ett bandat samtal som flera kommuner fått ta del av.

Vd:n Fariba Bameti ska enligt tidningarnas källor förbjudit dem att gå med i facket samtidigt som hen plockar ut en genomsnittlig årsinkomst på 2,5 miljoner kronor.

Sollentuna har larmats

De kommuner som har avtal med företaget har larmats tidigare, bland annat i ett brev, men man förvarnade företaget innan kontroller genomfördes och vissa kommuner lät företaget utreda sig självt.

I Sollentuna pågår just nu en uppföljning av företaget men enligt Johanna Bång, chef för uppföljningsavdelningen på vård- och omsorgskontoret i Sollentuna kommun, gick det inte att belägga att det fanns någon sanning i brevet.

ANNONS

Graverande ljudinspelning

Enligt källor med insyn i Enklare Vardag stämmer inte det, berättar Arbetet, utan kommunen fick redan i april i fjol ta del av en ljudinspelning där företagets vd erbjuder en person bonus för att ta med sig kunder från en annan firma – en av anklagelserna i brevet.

I en tjänsteanteckning från Sollentuna kommun bekräftas det att man i maj 2018 konfronterade vd:n med ljudinspelningen:

”Fariba Bameti medger att det är hon som är med på ljudupptagningen och att hon erbjudit bonus, även ur egen ficka, till personalen. Vi framför vår uppfattning att det är fullständigt oacceptabelt att personal får bonus för att ta med sig kunder från en utförare till en annan.” står det i anteckningarna.

– Olämplighet är en sak och vad vi har för möjlighet att häva avtal en annan sak, säger Johanna Bång till Arbetet när hon får veta att tidningen känner till ljudinspelningarna.

Försökte ”städa upp” när granskning inletts

Flera källor till Arbetet berättar också hur Enklare Vardag, efter att Sollentuna inlett sin granskning, jobbat hårt för att ”städa upp” i scheman så att anställda såg ut att ha normala arbetstider i stället för att jobba långa dagar, sex sju dagar i veckan, och inte få betalt för all arbetstid.

– Ja, vad ska jag säga? Vi har all anledning att gå dit en gång till, det hör jag ju, säger Johanna Bång när hon får höra det.

Företaget förnekar alla uppgifter

Mitt i har sökt företagets vd Fariba Bameti som hänvisar till ett pressmeddelande på deras hemsida.

”Enklare Vardag AB tillbakavisar kraftfullt de anklagelser om svarta pengar, anhöriganställningar, fusk med tidrapportering, löner, förbud att gå med i facket”.

Hon menar att de fått liknande anklagelser riktade mot sig tidigare och hävdar att de anonyma källorna och tidningarna är ute efter att skada företaget.