ANNONS

Företag skräpar ner för miljoner

Mattias Carlsten, arbetsledare på Svevia, tar hand om skräpet som företagarna dumpar.
Mattias Carlsten, arbetsledare på Svevia, tar hand om skräpet som företagarna dumpar.
Problemet vid Årsta partihallar är inte nytt – nedskräpningen har varat i flera år.

– Vi använde en kranbil vid ett tillfälle och när vi fick upp lasten i luften skrek det om skräpet. Råttorna hoppade åt alla håll, säger Mattias Carlsten.
ANNONS

En tur i området visar en soffa, högar med pallar, ett kylskåp, kundvagnar, rutten frukt och bildäck. Listan kan göras lång. En del ligger på näringsidkarnas mark, men lika mycket finns på Stockholms stads mark.

– Det är lugnare nu, men innan nyår körde vi bort 150 kubik skräp från hela området. Då var vi inne på företagens mark också. Dagen efter stod det nya pallar med rutten frukt där, säger Mattias Carlsten, arbetsledare på Svevia, företaget som sköter underhållet på entreprenad.

Dumpning av frukt och grönsaker vid Årsta partihallar har under flera års tid varit ett stort problem för Stockholms stad. Staden äger gatumarken och hyr ut tomtmark till företag som i sin tur hyr ut till näringsidkare.

– Partihandlarvägen är värst. Problemet är att Stockholms stad bara har hand om själva gatan. Näringsidkarna tar hand om sin egen mark, men det sköts inte i många fall, säger Mattias Carlsten.

Ett område där det inte bor en enda människa men som kostar staden – och därmed skattebetalarna – en miljon kronor årligen att hålla efter.

– Vi har försökt få fastighets-ägarna att ta sitt ansvar i flera år. Det här tar kostnader för boende i exempelvis Rågsved, Skärholmen och Farsta som så mycket bättre behöver pengarna. Jag är oerhört besviken på dem, säger Claes Thunblad, enhetschef vid trafikkontoret.

Trafikkontoret funderar nu på att anlita ett vaktbolag för att komma till rätta med problemen, något som dock gör kostnaden ännu större. Men det sker en kontinuerlig miljöbrottslig verksamhet i området som man måste få slut på, menar Claes Thunblad.

Den ruttna frukten och grönsakerna drar också åt sig råttor i området. På ett ställe står flera pallar med skämda tomater. Trots det kyliga vädret luktar det ruttet.

– Vi använde en kranbil vid ett tillfälle och när vi fick upp lasten i luften skrek det om skräpet. Råttorna hoppade åt alla håll, säger Mattias Carlsten.

ANNONS

Hans Ånslund, ordförande för Årsta partihallars samarbetsnämnd, anser att ett företag utgör det största problemet.

– Svea Real äger två tredjedelar av fastigheterna här. De är inte med i samarbetsnämnden och vill inte heller. Därför kan vi inte föra en dialog med dem om dumpningen. De hyr ut till näringsidkare, men håller inte koll på dem, säger han.

Svea Real bekräftar att det finns stora problem med renhållningen men säger att de arbetar aktivt med det.

– Jag har personligen gått omkring och informerat alla företag och sett till att det finns containeravtal, säger Krister Stadenberg, teknisk förvaltare vid Svea Real.

Samarbetsnämnden säger att det har blivit värre sedan ni tog över fastigheterna. Hur kommer det sig?

– Jag kan inte uttala mig om det, men jag vill arbeta gemensamt med Stockholms stad och de andra företagen för att komma till rätta med det här, säger Krister Stadenberg.

I stället för att åka till Östberga återvinningscentral alldeles i närheten dumpas det fortsatt i området. Mattias Carlsten tror att det är för att det kostar pengar för företagen.

– Det behövs en allmän tillnyktring från företagarna här. Vi måste hålla skiten ifrån oss. Man får ta den kostnad det blir, det borde vara en självklarhet, säger Hans Ånslund.

Fakta

Årsta partihallar

Området är 300 000 kvadratmeter stort.

Omkring 200 företag bedriver verksamhet här. Merparten är import- och grossistverksamhet med frukt och grönsaker, fisk och blommor.

Årsta partihallar har funnits sedan förra sekelskiftet och växte sig stora 1920-talet.

Källa: Årsta partihallar