ANNONS

Företag startar egen pendelbuss

En av de nya pendelbussarna.  foto: veolia
En av de nya pendelbussarna. foto: veolia
Nya regler för kollektivtrafik gör att privata busslinjer kan bli verklighet.

Veolia och Ericsson ska samarbeta för en pendelbuss mellan Nacka och Kista.
ANNONS

Från den 9 februari ska Veolia köra en busslinje mellan Nacka och Kista. Satsningen är ett samarbete mellan dem och Ericsson, inspirerat av Scanias projekt där de bussar anställda från Stockholm till Södertälje för 200 kronor i månaden.

Bara anställda på Ericsson kommer att kunna åka med den nya linjen. Men det är enligt Raymond Hellmark, affärsutvecklare på Veolia, bara en tidsfråga innan Veolia kan införa fler linjer för allmänheten.

– Vi har planer på att öppna upp det här konceptet för andra också men vi har valt att börja i en mindra skala. Här har vi har hittat ett behov, säger han.

Anledningen till att Veolia kan starta en egen busslinje är den nya kollektivtrafiks­lagen, som började gälla vid årsskiftet.

– Det finns inte några restriktioner för hur man får köra kommersiell busstrafik numera. Det här kan bli hur stort som helst, säger Raymond Hellmark.

Charlotte Wäreborn Schultz är vd för Svensk kollektivtrafik. Tillsammans med sina kollegor är hon försiktigt positiv till lagens nya möjligheter.

– Vi tror inte att de kommersiella aktörerna kommer att kunna konkurrera med SL vars verksamhet är subventionerad, däremot tror och hoppas vi att de kan hitta nya koncept. Vi tror att det här kommer att göra kollektivtrafiken mer färgglad och ge resenärerna en större valfrihet. Vill man betala lite mer för en direktbuss så kommer man att kunna det, säger hon.

När tror du att andra alternativ kommer att finnas tillgängliga för resenärerna?

– Det är här är ingenting som sker över en natt. Det kommer att ta tid för nya aktörer att etablera sig.

ANNONS