Företag svek jobbträffen

Ida Sulasalmi och Josefine Andersson har sökt flera sommarjobb, men inte fått napp än. Därför blev de extra besvikna när företagen inte dök upp till mässan.
Ida Sulasalmi och Josefine Andersson har sökt flera sommarjobb, men inte fått napp än. Därför blev de extra besvikna när företagen inte dök upp till mässan.
Josefine Andersson och Ida Sulasalmi var laddade inför kommunens sommarjobbträff med olika företagare.

Ett 80-tal ungdomar kom – men av 850 inbjudna företag dök inte ett enda upp.

När Josefine Andersson, 17 år, och Ida Sulasalmi, 18 år, kom till Sollentuna centrum förra lördagen var de förväntansfulla. Med sitt cv i handen hoppades de på att träffa företag som ville anställa dem ­ i sommar.

– Vi hade gått upp i tid på morgonen. När vi kom vid 11-tiden var det 30–40 ungdomar där. Jag väntade till klockan 12 innan jag åkte hem, då hade inte ett enda företag dykt upp. Det är klart att jag blev besviken, säger Josefine Andersson.

Väntade gjorde också Sollentuna kommuns representant vid informationsbordet. Veckan före jobbträffen skickade kommunen pappersinbjudningar till 850 företag från Sollentuna.

Men när klockan var 14 och det var dags att gå hem lös de potentiella arbetsgivarna fortfarande med sin frånvaro. Inte ett enda ­företag dök upp under dagen.

Carina Hammar, chef för kommunens arbetscenter, förstår ungdomarnas besvikelse.

– Det här är verkligen jättetråkigt. Vi har inte gjort den här satsningen tidigare. Vi trodde att några skulle komma, men kanske vill företagare vara lediga på helgerna, säger hon.

Just för att kommunen trodde att några av de 850 företagen skulle dyka upp hade de inte bett företagen att lämna besked om de skulle delta på träffen eller inte.

Vid nästa års sommarjobbsträff ska företagen vara på plats. Det lovar både kommunalrådet Douglas Lithborn (M) och Anders Morin (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Nu har ett misstag begåtts. Det handlar om respekt för ungdomars tid och att de förväntar sig att komma i kontakt med företag. Självklart ska vi tillförsäkra oss om att det kommer företag nästa år, annars kan mässan inte genomföras. Vi ska prata med företagen, säger Anders Morin.

Oppositionsledaren Freddie Lundqvist (S) berättar att kommunen tidigare bjudit in samtliga företag i Sollentuna till en träff. Av flera tusen inbjudna kom bara 20.

– Något är fel i dialogen mellan företagen och kommunen, säger han.

I september ska kommunen ha en workshop med olika företag, bland annat för att diskutera jobb till ungdomar.

Hur ska ni bjuda in företagen då?

– På alla sätt som vi kan. Till exempel kan vi annonsera i Lokaltidningen Mitt i, säger Douglas Lithborn.

Ett av de företag som bjöds in till årets sommarjobbsmässa var Jästbolaget.

– Jag kollar posten ett par gånger i veckan, men när jag öppnade inbjudan i måndags hade mässan redan varit, säger personalchef Mia Fogel.

Hon tror dock inte att Jästbolaget hade kommit ändå, då sommarplaneringen redan är spikad.

Josefine Andersson och Ida Sulasalmi har fortfarande inte fått något sommarjobb, trots att de sökt arbete aktivt.

Jag väntade till klockan tolv innan jag åkte hem, då hade inte ett enda företag dykt uppJosefine Andersson, elev

Fakta

Kommunen förmedlar inga feriejobb

Sollentuna kommun förmedlar inte längre sommarjobb till ungdomar.

Ungdomarna, födda mellan 1993 och 1996, söker jobben själva antingen på företag eller hos kommunen. Sedan betalar kommunen halva lönen för ungdomarna under max tre veckor.

Ungdomarna kan söka jobben var som helst i Sverige.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna tycker att kommunen ska kombinera erbjudandet med att hjälpa till att förmedla jobb till ungdomarna.

Källa: Sollentuna kommun.