Företag utnyttjat av asfaltsbluffare

De utger sig för att komma från ett etablerat företag i Järfälla.

I själva verket är de bedragare.

Minst fyra hus­ägare har drabbats i Järfälla.

Den dag Lokaltidningen Mitt i ringer vd Kent Ramström har han just fått ännu ett samtal från en bedragen husägare. Någon har utgivit sig för att komma från Ramströms företag för att ställa i ordning en garageuppfart.

Kent Ramström säger att hans anläggningsföretag, JRF i Järfälla, inte har privatpersoner som kunder och inte heller kräver kontant betalning, vilket de här engelsktalande och kring­resande anläggningsarbetarna gör.

Hittills har Kent Ramström fått in sex eller sju samtal, varav fyra från Järfälla, från privatpersoner som fått en lapp i handen av ofta aggressiva anläggningsarbetare. Villaägarna har lurats att tro att de anlitat Ramströms företag.

De drabbade har uppmanats att betala mellan 30 000 och 40 000 kronor kontant för arbetet.

Kent Ramström tror att anläggningsarbetarna använder sig av hans företagsnamn för att komma åt organisationsnumret, som ett sätt att få kunden att känna sig trygg.

Per Pålman vid Norrorts­polisen har handlagt två av bedrägerianmälningarna från Ramströms företag. Polisen har lagt ned anmälningarna i brist på spaningsuppslag, men kommer det in nya uppslag kan utredningarna återupptas.

Den här typen av anläggningsarbetare är ett vanligt säsongsfenomen, enligt Per Pålman, som dock inte tidigare hört att de använder sig av ett etablerat företags namn.

– Det har jag inte råkat ut för. Tidigare har de bara kommit och erbjudit sina tjänster, säger han.

Fakta

Kolla vem som ligger bakom

Får du erbjudande från anläggningsarbetare att ställa i ordning din uppfart, kontrollera på internet att numret går till det angivna företaget.

De kringresande anläggningsarbetarna är billigare än etablerade företag. Men blir något fel gäller inga garantier.

Källa: Polisen, LRF