Företagare kördes bort från Stockby i onödan

Planerna på en bussdepå i Stockby har skrotats – till många kringboendes glädje.

Men flera företagare i området har redan tvingats flytta därifrån.

– Det är katastrof. Nu har vi forcerat fram allting, det är ju inte så lätt att hitta lokaler. Företaget har delats upp i två enheter på olika platser i Stockholm. Jag har lagt ner så många miljoner på det här, säger Tomas Åberg, vd på Waterjet entreprenad öst.

Waterjet är ett av de företag som tvingades flytta från Stockby industriområde för att ge plats för den bussdepå som SL ville bygga. Företaget hade förut 55 anställda på ön, men nu är bara några få kvar.

Anledningen till att SL ville bygga depån är att bussarna måste flyttas från Aga när det kommer en ny spårvagnsdepå dit. Men förra veckan kom beskedet att marken i Stockby inte längre behövs. Eftersom SL fått tillgång till den gamla postterminalen i Solna har de kunnat frigöra plats för ­Lidingöbussarna i Värtaområdet.

– Den här lösningen gynnar skattebetalarna eftersom den är mer kostnadseffektiv, säger Anders Lindström, vd för SL.

Enligt Lidingö stad är dock inte evakueringen av Stockby, som kostat 17,6 miljoner, förgäves.

– Vi hade ändå behövt använda fastigheten till något annat, säger kommunalrådet Paul Lindquist (M), som dock är kritisk till SL:s framförhållning.

För Tomas Åberg på Waterjet hade det varit stor skillnad om han fått mer tid på sig att flytta.

– Vi gjorde allt för att vara borta första juni och lyckades hålla det. Vi började flytta i början av februari och bor fortfarande i kappsäck, säger han.

Enligt Paul Lindquist är det ännu inte klart vad som kommer att hända med tomten i Stockby. De grannar och andra som kämpat mot depån i två års tid vill dock inte ha någon ny industriverksamhet intill naturreservatet.

– Det bästa vore om området återställdes till naturmark. Om det måste vara verksamhet där så kanske en 4H-gård vore bra, säger Anne Sannefors Öhrman från föreningen Trasthagen.

Men en 4H-gård tror inte Paul Lindquist på.

– Detta är ju en industrifastighet, så det kommer att bli någon form av industriell verksamhet där, säger han.

Flera företag har tvingats flytta från Stockby.