ANNONS

Företagare kräver sänkta hyror i Farsta centrum

Farsta centrum.
Flera företag går på knäna under coronakrisen.
30 företagare i Farsta centrum har gått samman för att få sänkta hyror under coronakrisen.
– Någonstans handlar det om att Atrium Ljungberg måste bidra nu, annars är det inga hyresgäster kvar här om tre månader, säger Mathias Svensson.
ANNONS

I Farsta centrum har 30 företagare gått samman och anlitat en jurist för att driva frågan om en hyressänkning mot fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

– Vi har krävt 8 procent omsättningshyra under den tiden som det är så pass mycket mindre besökare i centrum. Men de har varit väldigt kallsinniga till att bidra över huvud taget. De säger blankt nej och väntar på vad regeringen ska komma med. Någonstans handlar det om att Atrium Ljungberg måste bidra nu, annars är det inga hyresgäster kvar här om tre månader. Så illa är det, säger Mathias Svensson som driver T-Blommor.

Barsom Gelio och Mathias Svensson vill se sänkta hyror i Farsta centrum under coronakrisen. 8 april 2020.

Barsom Gellio och Mathias Svensson är två av företagarna som vill se en hyressänkning. Foto: Niklas Thim

– Vi har inga kunder. Jag hade mellan 170–180 kunder per dag, nu ligger jag på 30-40. Det är katastrof, jag får inte ens in lön för en anställd. Jag har aldrig varit med om det här. Man kan inte säga upp personalen heller, för jag behöver dem. Det är det som är den stora problematiken, säger Barsom Gellio som driver Annikas Café & Konditori.

Ska göra individuella bedömningar

En del av regeringens krispaket till företag är möjlighet till hyresrabatt. Stödet innebär att hyresvärden kan sänka den fasta hyran och söka statligt stöd för en del av sänkningen.

”Skulle Atrium Ljungberg teoretiskt ge en hyreslättnad om 50 procent för samtliga sällanköp­, kafé­ och restaurangverksamheter och erhålla ett statligt stöd för alla dessa lättnader, skulle det innebära en minskad intäkt om 45 miljoner kronor för andra kvartalet. Vi kommer att göra en individuell bedömning för varje hyresgäst om en hyreslättnad behövs. Bedömningen baseras på den specifika hyresgästens behov och förutsättningar”, skriver Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg, i företagets kvartalsrapport.

Det är som en droppe i havet

ANNONS

Janne Steschulat, Garden Kafé

 

Atrium Ljungberg har hittills erbjudit vissa av sina hyresgäster månadsbetalning i stället för kvartalsbetalning och kreditering av marknadsföringsbidrag.

Det är viktigt att komma ihåg att vi har flera hundra hyresgäster, alla med olika förutsättningar och behov. Vi jobbar ”case by case” och det är klart att ett sådant arbete tar tid, skriver Marianne Perslow.

– Det är hyresfrågan som är det viktigaste, det är den som är prio ett för att reda ut situationen. Klarar man inte av att reda ut det så är det tomma lokaler istället, och det tjänar ju ingen på. Någonstans måste fastighetsägarna ta ansvar och ge hyresbidrag för att reda ut situationen innan regeringen kommer till skott, säger Mathias Svensson.

Janne Steschulat driver Garden Kafé i Farsta centrum. 8 april 2020.

Janne Steschulat har redan korttidspermitterat personalen. Foto: Niklas Thim

– En kraftig hyressänkning, det skulle underlätta. Mina största kostnader är personalkostnader och hyreskostnader. Personalkostnaden har vi sänkt med korttidspermitteringen, men hyran är oförändrad än så länge. De har tagit bort en del av hyran som kallas marknadsföringsbidrag, men det motsvarar två-tre tusen i månaden för min del. Det är som en droppe i havet, säger Janne Steschulat som driver Garden Kafé.

Farsta centrum säljs för fyra miljarder

Atrium Ljungberg har nyligen sålt Farsta centrum till Stadsrum Fastigheter, som tar över ägandet i sommar. Mathias Svensson menar att det kan vara negativt för hyresgästerna.

– Jag tror inte att det finns särskilt mycket intresse att bidra i frågan här och nu, så alla vi hyresgäster sitter lite i kläm.

Just Farsta centrum är extra komplext just med tanke på att vi sålt handelsplatsen och den nya ägaren tillträder den första juni i år. Regeringens stödpaket gäller för hela andra kvartalet och vi kommer inte att vara ägare av Farsta centrum under hela den perioden. Vi har inlett en dialog med den nya ägaren för att hitta en arbetsform för att kunna hantera denna väldigt ovanliga situation, skriver Marianne Perslow i ett mejl till Mitt i.

I ett mejl till Mitt i skriver Stadsrum Fastigheters vd Magnus Alteskog att det är Atrium Ljungberg som sköter all kontakt med hyresgäster och att man inte vill kommentera andra bolags arbete.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.