ANNONS

Företagarens försvar – okunnig om redovisning

Företagaren undanhöll 2,5 miljoner kronor och döms till fängelse och näringsförbud
Företagaren undanhöll 2,5 miljoner kronor och döms till fängelse och näringsförbud
En företagare i Nacka åtalades för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott och dömdes till fängelse och näringsförbud. Nu har hovrätten fastställt straffet.
Själv hävdar företagaren sin oskuld eftersom han är okunnig om ekonomisk redovisning. Han lägger istället skulden på den som sköter bokföringen.
ANNONS

Företagaren som är bosatt i Nacka dömdes i februari till 10 månaders fängelse och näringsförbud för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

En dom som hovrätten nu har fastställt.

Skatterazzia 2016

Skatteverket hade i januari 2016 gjort ett oanmält besök hos företagaren i hans lokaler.

Revisionen omfattade åren 2014 och 2015. Vid besöket framkom att det fanns betydande skillnad mellan den registrerade kortförsäljningen i kortterminalen och den kortförsäljning som hade registrerats i kassaregistret.

2014 hade företagaren enligt domen undanhållit 1,1 miljoner kronor, 2015 1,9 miljoner kronor, belopp skatteverket senare justerade ned då företagaren gjorde viss självrättelse, till en miljon kronor respektive 1,5 miljoner kronor.

Saknar utbildning

I förhör har företagare sagt att han saknar utbildning och inte kan något om redovisning eller bokföring. Företagaren lägger istället över ansvar på det som hänt på den som sköter hans bokföring, en person som han träffar en gång i måndagen då han lämnar över allt bokföringsmaterial.

Tingsrätten kom fram till att det är ”betydande belopp” som inte har redovisats, utslaget handlar det om nästan 3 000 kronor per dag under 2014 och 4 000 kronor per dag under 2015. Utslaget på de två åren handlar det om 43 procent av all kortförsäljning som inte har registrerats. Under huvuddelen av dessa försäljningar har företagaren själv stått i kassan. Tingsrätten ansåg att företagaren har struntat i bokföringen uppsåtligen.

Litat på extern bokföring

Företagarens advokat, Ekrem Güngör, säger att hans klient har litat på den externa bokföring han anlitat:

Det är inte han som gjort det här medvetet, han har noll koll på det här

ANNONS

Ekrem Güngör, advokat

– Det är inte han som gjort det här medvetet, han har noll koll på det här. Hade hans avsikt varit att lura staten på skatt hade han tagit kontanter och stoppat dom i fickan. Jag tror på honom men tingsrätten och hovrätten menar att det skett uppsåtligen. Vi menar att det skett av oaktsamhet.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen, HD, under förutsättning att HD ger prövningstillstånd. Ekrem Güngör hade i måndags ännu inte pratat med företagaren och kunde inte svara på om de ska överklaga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.