Företagarna ger Sundbyberg underkänt

Sundbyberg rasar från plats 22 till plats 58 i årets undersökning om företagsklimatet.
Sundbyberg rasar från plats 22 till plats 58 i årets undersökning om företagsklimatet.
Sundbyberg rasar från plats 22 till 58 i rankingen över Sveriges kommuners företagsklimat. Företagarna i Sundbyberg ger kommunens service bottenbetyg i årets undersökning.

Svenskt Näringsliv har för 16:e året i rad rankat företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner och det ser dystert ut för Sundbyberg.

Kommunen faller från plats 22 till plats 58. Företagen tycker bland annat att kommunens service har blivit mycket sämre. Sundbyberg har tappat placeringar även under 2015 och 2016 och fortsätter därmed nedåt i rankingen. 

” Jag trodde vi skulle tappa en del placeringar, men inte så många som 36.”

– Rankingen ger oss ett dystert resultat men också en väldigt tydlig inriktning för det fortsatta arbetet. Jag trodde vi skulle tappa en del placeringar, men inte så många som 36, säger näringslivskommitténs ordförande Siyamak Sajadian (MP).

På punkten ”Service till företag” faller Sundbyberg från plats 93 till plats 202. Så långt ner i listan på den punkten, har kommunen aldrig legat.

Främst har företagarna varit missnöjda med servicen från byggnads- och tillståndsnämnden som beslutar om tillstånd och bygglov med mera. Här lovar Siyamak Sajadian att man ska börja med arbetet direkt, och att det framöver inte ska dröja mer än max två veckor innan man som företagare får ett beslut i sitt ärende.

Kommunens service sågas

Faller gör man även på punkterna ”Tjänstemäns inställning till företagande”, där man nu hamnar på plats 214 jämfört med plats 81 förra året, och ”Skolans inställning till företagande” där man förra året låg  på plats 101 och nu har halkat ner till plats 262.

”Jag hoppas att vi nästa år ligger bland de 20 – eller till och med tio – bästa kommunerna.”

 – Just den delen av rankingen är såklart extra tråkig läsning. Men det är också något vi har stor möjlighet att påverka. Jag känner därför optimism inför att kunna vända den här utvecklingen. Jag hoppas att vi nästa år ligger bland de 20 – eller till och med tio – bästa kommunerna. Vi ska jobba hårt för det, säger Siyamak Sajadian.

Det grönblå styret pekar på att man jobbar med att få in näringslivsperspektivet i alla sina förvaltningar och nämnder, med näringslivskommittén i spetsen, plus att man varje termin håller flera näringslivsfrukostar för att skapa ytterligare kontaktytor mellan näringslivet och stadens tjänstemän och politiker.

Kritisk till satsningar

Peter Schilling (S), oppositionsråd och kommunstyrelsens andre vice ordförande är kritisk till raset i undersökningen och frågar sig om man verkligen gjort rätt satsningar.

” Det är mycket allvarligt att man fortsätter nedåt i rankingen.”

– Det är mycket allvarligt att man fortsätter nedåt i rankingen. Man satsar, men är det på rätt saker? Moderaterna har sagt att Sundbyberg ska ha Sveriges bästa näringslivspolitik, men det är tomma löften. Fakta säger något helt annat, säger han.

Bland annat menar han att man inte satsar tillräckligt mycket på kompentensförsörjning, vilket många företagare efterfrågar. Här visar också undersökningen att kommunen nu ligger på plats 60 på punkten ”Tillgång till kompetens” jämfört med plats 11 förra året.

– Vi vet att folk behöver godkända betyg från gymnasiet, därför är det inte rätt att till exempel lägga ner komvux, säger Peter Schilling.

Som det ser ut nu har Sundbyberg mycket att lära av grannkommunen Solna som för tionde året i rad toppar listan som bästa företagarkommun.

Fakta

Så gjordes undersökningen

  • Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, för att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.
  • 2017 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 31 300 företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.
  • Hela rankinglistan hittas på www.foretagsklimat.se
Källa: Svenskt Näringsliv