Företagen blir allt fler – tack vare kvinnorna

Maria Lidholm-Kjellner tar blodprov och blodtryck på 75-åriga Karl Sjöbrand i hans hem på Gudö. Hon kastar sig sedan ut i bilen för att köra vidare till nästa patient.
Maria Lidholm-Kjellner tar blodprov och blodtryck på 75-åriga Karl Sjöbrand i hans hem på Gudö. Hon kastar sig sedan ut i bilen för att köra vidare till nästa patient.
Det går bra nu, tjejer.Tyresö kommun är den femte mest företagsamma kommunen i länet – tack vare kvinnorna.

– Det är roligt, men mycket, mycket mer jobb än jag trodde, säger Maria Lidholm-Kjellner, som vårdar folk med allvarliga sjukdomar i deras hem.

Hon är en bidragande orsak till att Tyresö är en av kommunerna i länet som har högst tillväxt av antalet företagsamma personer. Svenskt näringsliv, som har jämfört Sveriges kommuner, placerar Tyresö på en femteplats i länet.

Det ska inte blandas ihop med rent nyföretagande, utan är i stället antalet Tyresöbor som driver eget företag.

– Företagsamheten ökar när de nystartade företagen är fler än avslutade, säger Pontus Lindström, projektledare på Svenskt näringsliv.

4 764 Tyresöbor var företagsamma under 2015. Ökningen med 3,5 procent under 2015 är alltså större än Tyresös befolkningsökning, på ”bara” 1,7 procent under fjolåret.

Och det är kvinnornas företagande som ökar starkast i kommunen, den ökade med 4,6 procent under 2015.

Maria Lidholm-Kjellner, 50, är en av företagarna det går allt bättre för. Hon började jobba inom vården som 18-åring. Till slut hamnade hon på Karolinska sjukhuset. I fjol sa hon upp sig. Tillsammans med en före detta kompanjon i Trollbäcken startade hon ett bemanningsföretag.

– Jag ville se patienten, och det kunde jag inte alltid förut som anställd på sjukhuset, berättar hon.

Maria Lidholm-Kjellners och hennes team träffar patienter som har behov av sjukvård dygnet runt. Vi får följa med henne en torsdagsmorgon när hon besöker 75-årige Karl Sjöbrand på Gudö. Maria hjälper Karl med blodprov och blodtryck hemma i huset.

Marias affärsidé är just att se till att sjuka personer får vården hemma, och slipper åka skytteltrafik till sjukhus.

Det har gått bra för företaget, men det är slitigt och stressigt. Även om hon har anställt så är det knappast läge att sitta och planera semestern på kontoret i Trollbäcken. Denna dag är helt fullbokad.

– Det är mycket mer jobb än jag trodde. Vem ska hålla i vår it? I vår utbildning? Jo, det är jag själv, och det kanske jag inte tänkte på innan jag drog i gång. Det är tufft innan man blir lite större. Ekonomin är orosmomentet. Man får jobba väldigt hårt, och jag är inte ledig så mycket. Man måste ju ha en ekonomi i balans för att kunna ta in mer personal, säger hon.

ASIH Tyresö Söderort, som Marias företag heter från den 1 april (i dag heter det Med hjärta och hjärna), har 24 patienter inskrivna. Målet är 40 patienter.

– Det har gått bättre än jag trott. Det fanns ju en nervositet att vi inte skulle få in remisser från landstinget, men det har vi fått. Vi hoppas kunna starta hospice också om några år, säger hon.

Maria har 13 anställda, två män och resten kvinnor. Det är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kuratorer.

– Det är väldigt roligt, man är med och påverkar allt som händer tillsammans med kollegorna. Jag gillar dynamiken, säger Maria.

Varför tror du att just företagandet bland kvinnor ökar i Tyresö?

– Att det blivit tillåtet att driva eget inom typiskt kvinnliga yrken tror jag är en anledning, som inom hemtjänst- och städföretagen.

Är det något Maria Lidholm-Kjellner ibland ångrar, är det snarare att hon drog i gång för sent.

– Jag blir ju 51 i år, det hade ju på ett sätt varit bra om jag startat företaget när jag var 35. Då hade jag haft enormt med ork och kraft. Men erfarenhet är inte så illa, det heller, säger hon.

”Majoriteten är kvinnor”

50–60 Tyresöbor som vill starta företag kommer årligen till Nyföretagarcentrum Nacka-Värmdö-Tyresö.

– Majoriteten är kvinnor som kommer hit, säger Lars Carpelan, chef på Nyföretagarcentrum.

Lars Carpelan berättar att en ”förkrossande del” av Tyresöföretagare som just nu kommer till Nyföretagarcentrum är personer inom tjänsteföretag.

– Sedan har vi vård- och omsorgs- och ”rut- och rot”-företagen, men vi har också en hög andel it-företag och teknikkonsulter som kommer till oss. Och det är allt oftare innovativa, kreativa idéer, som att man vill knyta ihop kontakter och förmedla tjänster, som till exempel sajter som kopplar dig samman med researrangörer, säger han.

Att företagandet ökar bland Tyresös kvinnor tros bero på att kvinnornas företagsidéer generellt är mer genomarbetade än männens, vilket gör att de håller.

– Det har funnits könsskillnader i många år, där vi ser att kvinnor är mer försiktiga. De filar på affärsplanen mer än männen innan de sätter i gång, säger Lars Carpelan.

Gunilla Berg, näringslivschef i Tyresö, säger att även lagen om valfrihetssystem, LOV, gjort det lättare för många Tyresöbor att komma i gång.

– Vi har haft en ökad inflyttning och det bidrar oftast till att det även blir fler nyföretagsamma människor. När det gäller kvinnor är det i omvårds- och utbildningssektorn som det ökar, och här märker jag ett stort intresse att starta egen verksamhet. I och med den ökade inflyttningen till Tyresö ser man även ett behov som kommer att behöva fyllas, säger hon.

Fakta

Högsta siffran på minst 13 år

Andelen företagsamma individer i Tyresö kommun ligger på 14,6 procent i dag. Andelen företagsamma Tyresökvinnor ligger på 9 procent. Det är de högsta siffrorna sedan minst 13 år tillbaka.

Antalet företagsamma Tyresökvinnor ökade med 4,6 procent under 2015. Endast fyra av länets 26 kommuner (Sundbyberg, Värmdö, Nacka och Lidingö) har en starkare tillväxt av kvinnor som ansvarar för ett företag.

Andelen företagsamma unga i Tyresö minskar dock.

Källa: Svenskt näringsliv