ANNONS

Företaget skyller på vattenbrist

Carin upplever att hon fått besvär efter att ha andas in betongdamm som bildats vid rivningen av den gamla porslinsfabriken. ”Det känns som att det sitter i hela näsan och långt ner i bröstet. Det är obehagligt”, säger hon.
Carin upplever att hon fått besvär efter att ha andas in betongdamm som bildats vid rivningen av den gamla porslinsfabriken. ”Det känns som att det sitter i hela näsan och långt ner i bröstet. Det är obehagligt”, säger hon.
I månader har betongdammet lagt sig grått över centrala Gustavsberg. Nu har grannar i området tröttnat på att andas in eländet, som dessutom kan vara skadligt.
ANNONS

– Det är fruktansvärt och måste få ett slut.

Carin håller sig för munnen när hon visar oss byggarbetsplatsen vid den gamla porslinsfabriken. I flera månader har det rivits här och avfallet ligger i stora högar.

– Luften är så torr och byggdammet bara yr överallt. Jag får svårt att andas, säger hon.

När snön försvann och dammet började fara runt fick Carin, som bor några hundra meter från den gamla fabriken, nog.

– Jag kan inte ens öppna fönstren hemma längre. Då får jag gå med trasan efteråt och torka upp tjockt, grått damm. Och hosta! säger hon.

Hon är långt ifrån ensam om problemen.

– Många har ringt hit och berättat att de lider av betongdammet och det förstår jag, säger Staffan Stafström på miljöenheten.

Enheten ska se till att reglerna som finns vid rivning följs. Men företaget Villeroy & Boch, som enligt kommunen orsakar dammet i och med rivningsarbetet, går inte med på kommunens krav.

– Vi har pratat med dem flera gånger om att de ska vattna betongen för att få dammet att minska, men de vägrar lyssna. När vi är där vattnas det lite grann, men så fort vi vänder ryggen till så slutar de, säger Ingmar Lönngren, bygglovshandläggare.

ANNONS

Själva menar företaget att problemet beror på vattenbrist.

– Tyvärr finns det inte obegränsat med vatten i området. Vi är väl medvetna om de klagomål som framförts, och gör vad vi kan för att minska olägenheterna. Det är dock svårt att undvika damm helt då en så kraftig betongkonstruktion ska rivas, säger Rebecca Duvemyr, pressansvarig.

Martin Steen, projektledare på byggherren Blå Eken, som slutit avtal med Villeroy & Boch om att sköta rivningen, är irriterad.

– De måste vattna. Det är outhärdligt för våra killar att jobba där, säger han.

Efter att ha andats in betongdammet i månader är Carin orolig för vad det kan ställa till med.

– Det kan inte vara hälsosamt att andas in så länge, säger hon.

Arbetsmiljöverket menar att betongdamm kan ge bestående skador i lungorna och studier visar till och med att dammet kan ge en förhöjd risk för cancer, men kommunen vill inte att boende ska oroa sig.

– Det ska inte vara farligt i små mängder, men det är klart att det inte är nyttigt att andas in, säger Ingmar Lönngren.

Carin hostar till och tittar uppgivet mot byggarbetsplatsen.

– Ska det vara så här hela sommaren? Då får jag säga till barnbarnen att de inte kan komma och vad är det för reklam för Gustavsberg?

Det kan inte vara hälsosamt att andas in betongdamm så här länge.Carin, boende i Gustavsberg

Fakta

Dammet kan skada lungorna

När betong bearbetas frigörs partiklar av kvartshaltigt grus.

Kroppen kan inte göra sig av med partiklarna i kvartsdammet, som når ända ned i lungblåsorna och kapslas in i bindväven.

Efter längre exponering, hos exempelvis byggarbetare, minskar gradvis lungornas volym och förmågan att ta upp syre.

Det har också visat sig att risken för cancer ökar när man utsätts för kvartsdamm.

Källa: Arbetsmiljöverket