Starkt företagsklimat på ön

Anette Dynesius driver det nystartade företaget Dynesius Design och tycker att Lidingö har ett starkt näringsliv.
Anette Dynesius driver det nystartade företaget Dynesius Design och tycker att Lidingö har ett starkt näringsliv.
Lidingö klättrar i rankning på Sveriges kommuners företagsklimat och börjar närma sig 10 i topp på bästa företagsklimat.

– Det finns många drivna starka människor här, säger egenföretagaren Anette Dynesius.

Svensk Näringsliv rankar varje år kommunernas företagsklimat baserat på enkätsvar från företag i kommunerna. Lidingö har sedan länge legat i topp och i årets rankning landar Lidingö på trettonde plats. Något som varit särskilt starkt på Lidingö är nyföretagssamhet. Där har ön alltid hamnat på en andraplats.

Nyföretagarcentrum Lidingö har funnits sedan 1992 och intresset för centrumet har under det senaste året bara vuxit. Enligt dem har Lidingö en stark företagskultur.

– Det finns många förebilder inom företagande här på Lidingö och det pratas mycket om företagande vilket gör att fler vill starta. Vi är också väldigt starka inom kvinnligt företagande, säger Susanne Söderberg på Nyföretagarcentrum.

Anette Dynesius, 44 år från Näset är en av alla nyföretagare på Lidingö. När hon hade arbetat många år inom telekom- och byggbranschen bestämde hon sig för att hon ville bli sin egen chef. År 2013 startade hon upp sitt företag Dynesius Design, ett arkitekt-, inredning- och projektledarföretag mot privatpersoner och företag.

– Jag har gått och närt på en dröm att starta eget. Jag har alltid brunnit för bostäder och design, säger hon.

Till sin hjälp dit hon är i dag hade hon sin mentor på Nyföretagarcentrum Lidingö.

– Eftersom jag är ensam är det skönt att ha haft någon som man har kunnat bolla idéer med och kommit med konstruktiv kritik, säger hon.

Att företagsklimatet är så högt rankat på Lidingö tror Anette Dynesius har mycket att göra med stödet Nyföretagarcentrumet och att det finns ett aktivt näringsliv med olika föreningsnätverk. Men hon tror också det beror på att det finns en stark företagarvilja på ön.

– Företagsklimatet på Lidingö är positivt. Det finns mycket egenföretagare och ett starkt näringsliv. Det finns också många drivna människor här, säger hon.

Fakta

Företagsklimatet på Lidingö

Lidingös placering 2015 på rankingen av 290 kommuner:

Totalranking: 13

Service till företag: 81

Konkurrens med företag: 21

Allmänhetens attityder till företagande: 10

Kommunpolitikernas attityder till företagande: 62

Skolans attityder till företagande: 67

Rankingen baseras på svar från 156 företag på Lidingö och jämförs sedan med de andra kommunernas svar.