ANNONS

Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Löwenströmska sjukhuområdet Klockbacka övergivna
Löwenströmska sjukhusområdet i Klockbacka står delvis övergivet.
Flera delar av Klockbacka i Väsby består av öde hus från en tid då det var ett aktivt sjukhusområde.
Vissa hus håller på att rustas upp – medan andra byggnader står och förfaller.
Följ med när Mitt i besökte platsen.
ANNONS

Mystiska platser balk

SERIE

Mystiska platser

Stockholm kryllar av mystiska platser. Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar. Detta är del 6.

Här är alla delar i serien:

Del 1: Sveriges första kärnreaktor låg i Stockholm

Del 2: Gömt väntrum för kungligheter på Centralstationen

Del 3: Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

Del 4: Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Del 5: Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Del 6: Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Del 7: Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

Det gamla sjukhusområdet vid Löwenströmska i Upplands Väsby har anor tillbaka till mordet på Gustav lll. Området är övergivet och mörkt, och ganska läskigt. Med åren har platsen slumrat in och blivit allt mer bedagad – och på vissa platser också förfallen.

Tittar man in genom visa fönster finns utrustning och möbler kvar från en svunnen tid.

Löwenströmska sjukhuområdet Klockbacka övergivna

Här i området finns hus som stått orörda länge, men delar håller även på att renoveras upp. Foto: Åsa Sommarström.

Löwenströmska sjukhuområdet Klockbacka övergivna

Utanför ett av husen som står övergivet finns även en dörrmatta kvar. Foto: Åsa Sommarström.

Lista

Här är fler platser att besöka

Nobels spränggropar i Vinterviken, Aspudden

Här hade Alfred Nobel sin nitroglycerinfabrik från 1865. Spränggroparna skapades för att tillverkningen skulle bli mer säker. De är klassade som fornlämning sedan 1995.

Skanskvarn i Årsta

Den gamla väderkvarnen byggdes 1850 och är i dag en restaurang. Vissa påstår dock att det spökar på platsen.

Långbro psykiatriska sjukhus, Älvsjö

Byggdes i början av 1900-talet. Bland annat utfördes lobotomi. Den tyske nazisten Hermann Göring vårdades under en period för sin psykiska ohälsa och morfinmissbruk.

Cedergrenska tornet, Danderyd

Började byggas 1896, men var inte klart förrän exakt 100 år senare. På en hemlig plats finns ett skrin inmurat som inte får öppnas förrän 21 april 2096.

Ljunglöfska slottet, Blackeberg

1861 köpte grosshandlaren och snusfabrikören Knut Ljunglöf platsen. Han ägde nästan halva västerort en gång i tiden. I dag sägs han och hans träben spöka på slottet.

Eugeniahemmet, Solna

Ett skol- och sjukhem för fattiga, obotligt sjuka barn med funktionsnedsättning runt förra sekelskiftet. Hemmet finansierades med välgörenhet och barnens eget arbete. Det avvecklades 1971.

Sandakällan, Nacka

Kallvattenkällan rinner intill Sandasjön i Nacka. Enligt gammal folktro kan naturliga källor bota sjukdomar.

Café Sten Sture, Gamla stan

Anckarström sköt Gustav III under en maskerad 1792. Efter att han gripits och fängslats kastades han i denna fängelsehåla i väntan på sitt dödsstraff. I dag kan du i stället ta dig en kaffe här.

Palmeska huset, Östermalm

Ligger vid Kungsträdgården. 1885 sjön Kristina Nilsson från Grand hotels balkong. En stor folkmassa samlades mellan Palmeska huset och Fersenska terrassen och ett 20-tal personer trampades ihjäl.

Säby gravfält på Ingarö, Värmdö

150 gravar från yngre järnåldern finns här. Den största graven är 20 meter bred och där tros en hövding ligga.

Lövholmen, Liljeholmen

Här finns rester från en gammal färgfabrikoch kolsyrefabrikens rostiga destillationstorn. Området ska bebyggas. Detta är en chans att besöka Stockholms sista centrala industriområde innan det bebyggs med bostäder.

Skyddsrummet Elefanten, Sollentuna

Under stadsdelen Edsberg i Sollentuna kommun ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Här skulle extra viktiga personer söka skydd vid ett kärnvapen krig. Det finns än i dag kvar – helt orört.

Fängelsehålor, Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är en välkänd plats, men under 1700- och 1800-talen användes fortet också som fängelse. Bland annat ska stortjuven Jacob Guntlack, publicisten Magnus Jacob Crusenstolpe och generalen Georg Carl von Döbeln har suttit inspärrade här.

Astrid Lindgrens bostad, Vasastan

På Dalagatan 46 bodde författaren från 1941 och fram till sin död 2002. Hr skrev hon många av sina världsberömda böcker. I dag är lägenheten bevarad som den såg ut när Astrid Lindgren bodde där.

Årsta slott, Haninge

Byggdes på 1600-talet och har haft flera ägare. På 1800-talet ägdes slottet av släkten Saxenberg. I dag finns en gravliknande minneslund över Saxenbergarna på en kulle i parken. Men ingen minns om det är en grav eller en minnesplats, eller varför den ligger där. Det sägs också att det spökar i huvudbyggnaden, bland annat ska ljudet av kulor ha hörts i det gamla biljardrummet.

Soningsgåva efter mordet

Två av de spöklika byggnaderna i området fungerade förr i tiden som ett vårdhem och en skola för personer med funktionsvariationer. I området står även det gamla lasarettet. Sjukhuset lades ner 1993 och sedan dess har det flesta lokalerna stått tomma. Sjukhuset har successivt avvecklats sedan det nya byggdes på 1960-talet.

Gamla lasarettet byggdes som en direkt följd av mordet på Gustav lll och stod klart 1809. Ursprungssjukhuset kom till stånd efter en donation från Jacob Johan Anckarströms familj som en soningsgåva för mordet på kungen 1792. Familjen bytte sedan namn till Löwenström.

Löwenströmska sjukhuområdet Klockbacka övergivna

I området fanns förut ett vårdhem och en skola för personer med funktionsvariationer. Foto: Åsa Sommarström.

Löwenströmska sjukhuområdet Klockbacka övergivna

Tanken var att fastighetsbolaget skulle bygga bostäder i området för flera år sedan. Foto: Åsa Sommarström.

Upprustning av hus pågår

I dag ägs hela det gamla sjukhusområdet, med både park och byggnader, av fastighetsägaren Savana. Genom året har husen utsatts för skadegörelse, bland annat har fönster krossats och fasader blivit nedklottrade. Vissa menar även att det spökar.

När Savana tog över som ägare 2007 var planen bygga bostäder i området, men flygbuller från Arlanda flygplats har bland annat skapat hinder på vägen. I dag pågår upprustning vissa byggnader i området.

Mitt i har sökt fastighetsbolaget.

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.