Författare från Bagis kan få Augustpriset

Författare från Bagarmossen gör avtryck vid årets nomineringar av Augustpriset.

Två av sex författare inom kategorin skönlitteratur är från Bagis. Det är Athena Farrokhzad och Sven Olov Karlsson.

Diktsamlingen ”Vitsvit och Porslinsfasaderna” föll juryn i smaken.

Den 70 sidor lilla diktsamlingen består uteslutande av dialog mellan olika familjemedlemmar som är bundna till varandra genom genom revolutionens och migrationens erfarenheter. De pratar om revolution, krig, migration, rasism och vithet.

– Jag har en familj med revolutionshistoria men boken handlar inte om mig, säger Athena Farrokhzad, 30, som arbetar som lärare och litteraturkritiker på Aftonbladet.

– Att skriva poesi har varit en del av mitt litterära skrivande. Tidigare har jag skrivit kollektiva diktsamlingar med vänner, säger hon.

Hur känns det att bli nominerad?

– Det känns roligt på flera sätt. Jag har stor respekt för medlemmarna i juryn och jag gläds för att fler kanske kommer att läsa min bok.

Sven Olov Karlsson, 42, frilansjournalisten som skrivit Porslinsfasaderna, är förstås också glad över sin nominering. Romanen handlar om en familj som driver en auktionsfirma på landet i Västmanland. Mamman lider av sanndrömmar som till exempel kan visa henne i förväg vem som ska dö. Hon gör allt för att slippa somna och börja drömma. Därför skaffar hon barn efter barn.

– Alltså blir hon en mycket uttröttad, vresig och hårt arbetande flerbarnsmamma, säger Sven Olov Karlsson.

– Jag uppfann den här karaktären när jag själv fick barn och insåg att det som förenar alla småbarnsföräldrar är bristen på sömn, säger han.

Sven Olov Karlsson beskriver romanen som magisk realism med komiska inslag.

Augustpriset delas ut för nyutkomna böcker av Svenska Förläggareföreningen. Det delas ut i kategorierna skönlitteratur, faktaböcker och barn- och ungdomsböcker.

Priset delas ut måndagen den 25 november på en gala i Konserthuset.

Athena Farrokhzad.

FOTO: khashayar naderehvandi