ANNONS

Författaren Pascal Engman gästar Huddinge

Pascal Engman är aktuell med sin debutroman Patrioterna.
Pascal Engman är aktuell med sin debutroman Patrioterna.
Den tidigare Expressenjournalisten Pascal Engman gästar författarkväll på Akademibokhandeln i Huddinge centrum. Han är aktuell med sin debutroman Patrioterna, men har redan planer på nästa bok som ska utspela sig – i Huddinge.
ANNONS

Debutromanen Patrioterna är en thriller om dagens hot och hat mot  journalister på nyhetsredaktionerna i landet. Han jobbade själv på Expressen och kände hur hatet ständigt ökade mot kvinnorna på redaktionen.

– Jag skrev boken för att sju av tio kvinnliga journalister har fått hot och kränkningar, som gjort att de till sist slutat, berättar Pascal Engman.

Ville skriva om det hårda klimatet

– Jag ville skriva om det hårda klimatet och jag är trött på hur man avhumaniserar journalister. Det är väldigt farligt att kalla någon för kräk och landsförrädare. Men det är en mänsklig försvarsmekanism, det är samma sak när tyskarna avhumaniserade judarna, säger han.

Pascal Engman berättar att han har pratat med kollegor som har mått väldigt dåligt, och resonerat med människor i Facebook-trådar som har skrivit hot och kränkningar till kollegor.

– Sen skrev jag den här boken för att visa var jag står någonstans.

Han tog tjänstledigt från Expressen och åkte till Chile för att skriva boken.

– Jag ville se om jag kunde skriva en bok, så jag åkte till Chile och gjorde det. Det tog två månader.

Boken Patrioterna såldes internationellt och flera amerikanska förlag budade på boken.

– Det var helt sjukt, det är det största jag har upplevt i livet.

ANNONS

Vad har du för relation till Huddinge?

– Jag vet att de har ett bra Hockeylag som var riktigt tuffa. Jag spelade i Djurgården när jag var liten och det var alltid kul att spela mot Huddinge.

– En del av min nästa bok utspelar sig faktiskt i Huddinge, så det är lite lokalkännedom. Det ska bli jättekul att komma dit och prata om boken.

Ska du lämna journalistiken helt och bli författare?

– Det har jag redan gjort. Jag sa upp mig på Expressen och skrev boken och den gick jättebra. Jag har inga planer på att komma tillbaka. Sen vet man aldrig, jag kanske kommer sova på soffor om inte min nästa bok går bra.

Pascal Engman planerar att åka till Chile igen för att skriva sin nästa bok. Exakt vad den ska handla om vet han dock inte.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.