Författarnas bild av Sollentuna

”Här på Falkberget rände Malla Silfverstolpe när hon var ung. Även August Blanche har skrivit om platsen”, berättar Lennart Högman som ­sammanställt en antologi med Sollentuna-skildringar.
”Här på Falkberget rände Malla Silfverstolpe när hon var ung. Även August Blanche har skrivit om platsen”, berättar Lennart Högman som ­sammanställt en antologi med Sollentuna-skildringar.
Lennart Högman har dammsugit litteratur­historen på berättelser från Sollentuna.

I en tre hundra sidor lång antologi har han samlat texter som skildrar allt från 1700-tal på Edsbergs slott till 1970-tal på Malmvägen.

Skönlitterära sällskapet i Stockholm ger vart eller vartannat år ut en antologi på ett givet tema.

Det kan handla om resor, idrott, ja i princip vad som helst.

Så varför inte en kommun?

I vintras fick Sollentuna-profilen Lennart Högman, författare, förläggare och tidigare politiker i kommunen, uppdraget att sammanställa de avtryck som Sollentuna lämnat i litteraturhistorien.

– Jag gick till bokbörsen och till biblioteket och sen läste jag 400–500 sidor för att hitta några rader som handlade om Sollentuna. Det var mycket jobb, men jag lärde mig mycket, säger Lennart Högman.

400 timmar ideellt arbete senare var manuskriptet färdigt att lämnas till tryck.

På 300 sidor ryms korta ögonblickbilder och utdrag ur långa uppväxtskildringar i en blandning av poesi, prosa och historia.

Vad är det för bilder av kommunen som tecknas i antologin?

– En sak som framgår tydligt i texterna ända från 1700-talet till i dag är att det är en väldigt vacker kommun. Med det sagt är det inte någon hyllningssaga, så skriver inte skönlitterära författare, det är inte en samling rövslickare som har suttit och skrivit de här texterna, säger Lennart Högman.

Vattenvägen över Edsviken, utsikten från Falkberget och det som ofta benämns som Edsbergs slott är vanliga motiv i skildringarna. Men med vissa justeringar.

– Edsberg är ett säteri och inget annat, det har jag korrigerat i texterna, säger Lennart Högman.

Ett genomgående tema i urvalet är att texterna blir kortare ju äldre de är.

– Man kan inte vräka på med tio sidor Bellman, det är ingen som orkar läsa det i dag.

Bland 30-talet medverkande författare märks Sollentunas ständiga representanter i den svenska litteraturhistorien Almqvist och Harry Martinsson, modernare författare som Linda Skugge och Daniel Sjölin – och så Lennart Högman själv.

Att göteborgaren Lennart Högman hamnade i Sollentuna var delvis ett strategiskt beslut.

Som vd på den amerikanska reklambyråkoncernen McCann Ericksons kontor i Stockholm hade han ständigt en packad resväska stående i hallen i händelse av att de stora kunderna kallade.

– Då är Sollentuna perfekt, Stockholm är för långt från Arlanda. Det andra är att jag alltid har uppskattat närheten till vatten och natur. Här är bondvischan bara några minuter bort.

Det är ingen samling rövslickare som har suttit och skrivit de här texterna.lennart högman

Fakta

Kommunanställda får boken som gåva

Författarnas Sollentuna – från Olof von Dalin till Daniel Sjölin har sammanställts av Skönlitterära författar- sällskapet Stockholm Nord genom redaktörerna Lennart Högman och Gunnar Sahlin.

Sollentuna kommun har finansierat tryckkostnaderna och kommer bland annat att ge boken som gåva till anställda i samband med kommunens 150-årsjubileum.

För allmänheten kommer antalogin den att vara till salu i kommunhusets reception.

I antologin medverkar ett 30-tal författare. Bland andra Linda Skugge och Daniel Sjölin. Källa: Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord