Min lokala hjälte

Författarsamtal på Djurö: Hon lär dig känna igen en psykopat

Malena Lagerhorn.
Malena Lagerhorn.
En psykopat har lika mycket samvete som en krokodil. Så säger författaren Malena Lagerhorn, aktuell med en ny bok som ska göra det lättare att förstå sig på och undvika samvetslösa människor. I kväll besöker hon Djurö bibliotek.

I boken ”Herakles – En psykopats berättelse” får läsaren följa med in i huvudet på en person helt utan samvete. Målet med boken är att läsarna ska få upp ögonen för att personer med psykopati lever och verkar bland oss och finns både på jobbet och i privatlivet.
– Väldigt många av oss har någon gång haft psykopater i sin periferi. Människor som inte vet några gränser och som härjar och förstör. Med boken hoppas jag att man i ett tidigt skede börjar lyssna till sig själva när varningsklockorna ringer och att man förstår att det är något skumt med den här människan man står inför, säger Malena Lagerhorn.

”De här personerna tillåts ofta fortsätta att härja för att vi ursäktar deras beteende”

Ikväll kommer den Stockholmsbaserade författaren till Djurö bibliotek.
– Jag tror och hoppas att det kommer att bli många frågor och funderingar, säger hon.

Enligt Lagerhorn kommer de flesta av oss någon gång att stöta på en psykopat och då gäller det att känna igen beteendet och sluta ursäkta det. Men många gör felet att försöka förstå och sympatisera.
– De här personerna tillåts ofta fortsätta att härja för att vi ursäktar deras beteende med att de kanske hade en taskig barndom som de behöver bearbeta, men vissa människor saknar bara empati. En psykopat har ungefär lika mycket samvete som en krokodil, det finns liksom inget där att bearbeta, säger Malena Lagerhorn.

Plats: Djurö bibliotek
Datum: Onsdag 19 oktober
Tid: Klockan 19-20

Fakta

En psykopats kännetecken

Personer med psykopati framstår ofta som kalla och hänsynslösa och saknar känslor som skuld eller ångest.

Psykopaten uppfattar sig själv som stark och överlägsen och ser medmänniskor som svaga. I följd med detta tycker man sig ha rätt att utnyttja andra.

Om man tycker att någon man inlett en relation med verkar uppvisa sådana drag som ovan beskrivits gör man bäst i att snabbt avbryta kontakterna.

Antisociala och psykopatiska personlighetsdrag förekommer hos cirka tre procent av den manliga befolkningen och mindre än en procent hos kvinnor.

Källa: Psykologiguiden