ANNONS

DNA tar det förflutna till nutid

styrelse Sollentunas släktforskar förening
Sollentunas släktforskarförening satsa på DNA.
Att släktforska genom DNA-test blir allt mer populärt. Sollentunas släktforskarförening ordnar en workshop för dig som är nyfiken på hur det funkar.
ANNONS

Sollentuna släktforskarförening planerar sitt hittills största evenemang. I slutet av september håller de en DNA-worskshop med experten Peter Sjölund och de räknar med hundratals besökare.

– Många är intresserade av vad det innebär att testa sig och hur man tolkar resultaten, säger Margaretha Vinterholt, Sollentuna släktforskare.

De senaste åren har de märk av ett allt större intresse för de nya DNA-testarna så de har startat en DNA-grupp.

– Föreläsningen kommer att avslutas med att de som vill testa sig får möjlighet att topsa sig på plats, säger Kjell Hassel som arbetar med DNA-frågor i släktforskarföreningen.

Han har släktforskat i sex års tid och 2013 gjorde han ett DNA-test.

– Det har kommit mer och mer i ropet på senare år.

Varför tror du att så många intresserar sig för testerna?

– Det är ett nytt verktyg för släktforskarna och man känner nog att man vill utnyttja alla möjligheter. Men många tror nog att man får allt serverat, det är mycket arbete kvar när man får resultaten.

Den som testar sitt DNA får en lång lista på alla matchningar, det kan vara upp till tusen personer. Men det visar bara på att släktskap finns och hur nära det är, inte på vilken sida av släkten man har kopplingar.

ANNONS

Han tror att testarna kan ha bidragit till en ökande popularitet för släktforskning som hobby, men det är bara ett steg i ledet.

– Släktforskningen har blivit mycket mer tillgänglig. Förut var man tvungen att ta sig till stora bibliotek och arkiv nu kan man sitta hemma och gå ut på internet så hittar man allt.

Vad tycker du är fördelarna med att göra DNA-test för släktforskare?

– Jag har själv varit intresserad av vårt ursprung och med DNA-test kommer du mycket längre bak i tiden än med skriftliga källor. Vilken väg har min gen gen tagit från Afrika? Jag har fått reda på att nån gång under stenåldern hade jag en förfader i Toscanatrakten. Det tycker jag är intressant.

Föreläsningen med DNA-workshop är den 29 september mellan klockan 12.00–16.00 på Sollentuna bibliotek. Den leds av Peter Sjölund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.