Förhandlar om att börja bygga t-bana och spårväg tidigare

Region Stockholm och flera kommuner i länet förhandlar just nu om att tidigarelägga flera projekt i Sverigeförhandlingen.
Finansregionråd Irene Svenonius (M) vill bygga ut tunnelbanan tidigare är beräknat.
Flera av de nya tunnelbane- och spårvägssatsningarna kan tidigareläggas med flera år.
Förhandlingar pågår just nu och vilka det blir beslutas senare under året.

Byggstarten av den nya tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö kan tidigareläggas med två till tre år, liksom Spårväg Syd – spårvagnslinjen mellan Älvsjö och Flemingsberg via Kungens kurva samt Roslagsbanans förlängning till t-centralen via Odenplan.

Region Stockholm (landstinget) förhandlar just nu med Stockholms stad, Huddinge, Täby, Österåker och Vallentuna kommun om vilka av projekten det kan tänkas bli.

– En tidigare projektstart bygger på att kommunerna är beredda på att gå in med förskottsbetalning och att bostäder och arbetsplatser byggs ut så att det finns resenärer när allt är färdigbyggt, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd.

Projektstart för tunnelbanelinjen är i dag innan tidigareläggning 2022 och ska stå färdig 2035, spårväg syd 2024 och ska stå färdig 2034 och Roslagsbanan 2026 och planeras klar 2038.

Kommunerna vill starta tidigare

Samtliga kommunerna som region Stockholm nu förhandlar med är intresserade av att få i gång bygget tidigare, och skulle ekonomiskt klarar att tidigarelägga projektstarten, enligt en rundringning till ansvariga i kommunerna som Mitt i har gjort.

De menar att det skulle gynna det omfattande bostadsbyggandet som kommunerna måste stå för för att få medfinansiering till kollektivtrafiksatsningarna.

Besked väntas under året

Förhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede, men man siktar på att ha fattat beslut om vilka projekt det blir senare under året.

– Det är min ambition att vi under 2019 ska komma fram till om något, ett par eller alla objekt kan tidigareläggas. Dock kan alla inte starta samtidigt, säger Irene Svenonius.