ANNONS

Förhandling på väg att stranda

Akelius vill chockhöja hyran med 22 procent i Täby. Helt orimligt, säger Hyresgästföreningen.

Nu är förhandlingarna på väg att kollapsa.
ANNONS

Nyligen berättade Lokaltidningen Mitt i Täby att boende i Gribbylund kan få en rejäl hyreshöjning. Deras värd, det privata bolaget Akelius, vill nämligen höja hyran med 22 procent. Även på flera andra håll i Täby vill företaget att de boende ska betala betydligt mer än de gör idag.

Det har fått Hyresgästföreningen att reagera kraftigt. Organisationens presstalesman P-O Brogren har kallat hyreskraven skandalösa, orimliga och verklighetsfrånvända. Förhandlingar pågår sedan några veckor men parterna har haft svårt att komma överens. Nu är diskussionerna på väg att stranda.

Än så länge är inte förhandlingarna om Täbyhyrorna formellt avbrutna. Men i Salem, Haninge och Tyresö har Akelius bestämt sig för att helt lämna diskussionsbordet, enligt P-O Brogren.

– All förväntan är att det sker även i Täby. Vi kommer inte att gå med på några tokiga hyresöverenskommelser, säger han.

Enligt honom har Akelius varit beredda att backa, men inte i närheten till en nivå som Hyresgästföreningen accepterar.

– Just nu står vi och stångas i väggen, säger P-O Brogren.

En trerumslägenhet på Trefaldighetsvägen i Gribbylund kostar i dag ungefär 6 000 kronor per månad. Om Akelius får igenom sitt krav sticker hyran iväg till drygt 7 300 kronor.

Akelius vill inte kommentera vare sig kravet eller diskussionerna med Hyresgästföreningen.

– Under pågående förhandlingar, oavsett om de är strandade, vill jag inte uttala mig, säger Petter Frändh, Akelius ortschef för norra och västra Stockholm.

ANNONS

Om förhandlingarna drar ut på tiden får de boende betala för höjningen retroaktivt, från datumet som värden kom med sitt krav.