ANNONS

Hon vill förhindra attacker på rådjur

Marie Louise Sendelbach rastar hundarna Honey och Saffran på Tyktorpsängen.
Marie Louise Sendelbach rastar hundarna Honey och Saffran på Tyktorpsängen.
Minst ett tiotal rådjur bits ihjäl av hundar varje år. Och nu är det en extra känslig tid för rådjur då de bär på små kid i magen. Marie Louise Sendelbach vädjar till hundägare att ha bättre koll på sin hund.
ANNONS

Nu är det en känslig tid i skog och mark. Rådjur bär på små kid i magen och behöver lugn och ro. Islingebon Marie Louise Sendelbach brukar rasta sina hundar Honey och Saffran i Tyktorp och där det finns mycket rådjur.
– De allra flesta är bra hundägare och har järnkoll medan andra inte visar någon som helst respekt och låter hundar springa lösa. Och det är trist, säger hon.
Marie Louise Sendelbach har haft hund i 45 år och hon påpekar att det har uppstått tvister varenda år om att vissa hundägare ignorerar att det är koppeltvång.
– Det är samma diskussioner varje vår att man ska ha hundar kopplade. Jag möter dagligen folk som inte har sina hundar kopplade och som inte lyssnar när man säger till dem. Jag tycker det är viktigt att man respekterar reglerna och ha koll på sina hundar, säger hon.

Allt fler hundar biter rådjur på Lidingö. Det menar viltvårdaren Peter Rosenholm som ofta får söka efter skadade djur.
– Vid denna tidpunkt ska rådjur få vara i fred. De har kid i magen och mår bra om det är lugnt och tyst, säger han.
Men trots den känsliga tiden för rådjur låter hundägare sina hundar springa fritt i skog och mark.
– Blir ett rådjur riktigt skrämt av en hund så kastar de ur sig fostret. Fostret ramlar ur kroppen när de försöker fly. Både älgar och rådjur försöker släppa all tyngd de har i magen, säger Peter Rosenholm.
Stefan Holm, jaktvårdskonsulent på Svenska jägarförbundet:
– Rådjur kan tappa sitt foster om de blir stressade, det förekommer. Det beror på att alla hundar är rovdjur och har ett förföljelsebeteende. Om en fågel eller hare eller något annat djur hoppar till och springer i väg så springer hunden efter. Det gäller att hundägare har uppsikt på sina hundar.
Mellan 1 mars och 20 augusti ska hundar vara kopplade när de rör sig i områden där vilt finns.
– Det är hundar som är lösa överallt på Lidingö, det är jättejobbigt. Det är många hundägare som låter sina hundar löpa i väg flera hundra meter ifrån sig. Det är allvarligt, för hundar springer instinktivt efter vilda djur. Minst ett tiotal rådjur bits ihjäl under året men då är mörkertalet stort, säger Peter Rosenholm.

Det är också många rådjur som skadas av hundbett.
– Vi söker efter skadade rådjur som går omkring halta och rivna som vi själva måste avliva. Men det är inte lätt att skjuta skadade djur för det är mycket folk som rör sig på Lidingö, säger han.
Uppskattningsvis finns 150-200 rådjur på Lidingö.
Ett annat problem med lösa hundar är att de kan attackera andra hundar.
– Jag och min dotter var ute med vår lilla hund i Gångsätra nyligen. Då kom två stora hundar och en bet vår hund i nacken. Min dotter och vår hund blev jätterädda. Hundägaren till de stora hundarna sa att ”de bara ville springa fram och hälsa”.

Peter Rosenholm förklarade att det är koppeltvång men det ville hundägaren inte lyssna på. Det slutade med att Peter Rosenholm polisanmälde händelsen.
– Jag vet inte vad man ska göra. Det är hemskt, man kan ju inte ständigt gå och vakta och ha polisen i skogen, säger han.

ANNONS