Förintelseöverlevare till Bredängsskolan

Emerich Roth var socialarbetare i 30 år. 1993 började han föreläsa om Förintelsen.
Emerich Roth var socialarbetare i 30 år. 1993 började han föreläsa om Förintelsen.
93-årige Emerich Roth överlevde Förintelsen, och ägnat över 20 år åt att besöka skolor där han berättar om sina upplevelser.
På fredag kommer han till Bredängsskolan.

Alla är välkomna till skolans aula, där Emerich Roth är på plats klockan 18. Han ska berätta om sina egna upplevelser av de nazistiska utrotningslägren, som han överlevde som ung man. Men han ska också att prata om det våld och hat som finns i dagens samhälle, och om dess orsaker.

Emerich Roth kom till Sverige från Tjeckoslovakien 1950. I många år teg han om sina erfarenheter –att han varit fånge i fem koncentrationsläger och förlorat många familjemedlemmar.

Men i början av 1990-talet stötte han på unga nazister som gjorde Hitler-hälsningen. Han fick en chock, och bestämde sig för att arbeta aktivt mot rasism. Sedan dess har han rest runt i skolor och och föreläst om rasism och våld och sina egna minnen från andra världskriget. Han är också medgrundare till föreningen Förintelsens överlevare

Emerich Roth har fått många priset för sitt arbete, bland annat Raoul Wallenberg-priset 2015 och Olof Palme-priset 2017, tillsammans med författaren Hédi Fried, som också överlevt Förintelsen.

Det är Fryshuset som arrangerar föreläsningen i Bredängsskolan. Den är öppen för alla.

roth

Emerich Roth. Foto: Pressfoto