ANNONS

Här är Daniel – fem månader efter dramat

För ett halvår sedan låg Daniel Winroth, 24, förlamad i en sjukhussäng i Japan.
I dag är han nästan helt återställd.
För ett halvår sedan låg Daniel Winroth, 24, förlamad i en sjukhussäng i Japan.
I dag är han nästan helt återställd.
På sjukhuset i Japan i september var Daniel Winroth som mest kopplad till sex olika maskiner.
På sjukhuset i Japan i september var Daniel Winroth som mest kopplad till sex olika maskiner.
ANNONS

För fem månader sedan var söderortsbon Daniel Winroth, 24, rejält uppmärksammad i media. Han låg på ett sjukhus i Japan, helt förlamad – utan försäkring som täckte hem­resan. Tack vare en stor insamling kom han hem igen.

Daniel Winroth låg kopplad till sex olika maskiner och allt han kunde röra var sina ögon. I dag minns han tiden på sjukhuset som en dimma.

– Det var väldigt jobbigt. Jag fick mycket mediciner mot smärtan. Allt gjorde ont, säger han när Lokaltidningen Mitt i träffar honom nu, fem månader senare.

Han visar var avdomningarna först började, i höger fot. Efter det försvann känslan resten av kroppen.

– Det var en brännande känsla, som att min kropp brann inifrån.

Han går fram till bordet och visar några Mangaböcker han läser. När flygplanet landade i Sverige i november kunde Daniel knappt röra handen. I dag kan han gå utan hjälp av rullatorn.

– Jag kan göra nästan allt som jag kunde innan, men kanske inte lika länge. Jag skulle kunna gå till affären men då är det inte säkert att jag orkar gå hem igen, säger han.

Daniel Winroth lämnade Högdalen i januari förra året för att plugga i Japan, landet han drömt om sedan han varit där på besök med en vän. Men bara efter några månader började han känna av en känsla han liknar med solsting och han fick problem med balansen.

Efter att ha trillat ihop lades han in på akuten. Där konstaterade läkarna att han drabbats av den ovanliga nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom.

ANNONS

Kostnaderna för att få hem Daniel var höga. Prislappen för att flyga hem honom med all sjukhusutrustning hamnade på 750 000 kronor.

Men hemma i Sverige startade hans vänner och familj en insamling som fick väldigt stor uppmärksamhet i media. När Lokaltidningen Mitt i träffade Daniels pappa Ragnar Winroth hemma i Högdalen i november höll han hoppet uppe om att snart få hem sonen.

Tack vare hjälp från helt okända personer som donerade pengar lyckades de samla ihop de 750 000 kronor som Daniel behövde för att flyga hem.

– Jag var förvånad över att det var så många som bidrog. Det handlade inte om några småpengar precis, säger han.

Daniel lades direkt in på intensiven på Huddinge sjukhus. Där försökte de få igång hans muskler med hjälp av övningar och elektrisk stimulans.

Men från att Daniel kunde börja röra sina fingrar hände något i honom, han hittade motivationen. Efter det har han blivit bättre, mycket snabbare än vad någon hade väntat sig.

I dag jobbar Daniel hårt på att få upp muskelstyrkan. Han tror själv att det är hans driv att vilja stå på benen igen som gjort att han återhämtat sig så snabbt – för att fullfölja drömmen om Japan.

– Jag gillar att åka i väg och resa. Tanken är att jag ska åka tillbaka. Jag vill nå de mål som jag har ställt upp. Men först måste jag bli helt återställd.

Trots den svåra tiden ser Daniel positivt på tillvaron. Han känner att sjukdomen även gett honom något.

– Jag har fått en annan insikt om vissa saker. Bland annat hur det är att vara helt förlamad, men också hur krångligt det är med all byråkrati.

Han försöker att inte tänka tillbaka allt för mycket på det som hänt.

– Det finns ett japanskt uttryck som betyder ”Det finns inget man kan göra åt saken”. Lite så tänker jag om allt som hänt mig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.