Min lokala hjälte

Förlamade katter och åderbråck…

Urklipp från Sundbybergs och Solna Tidning, 1902 och 1964.
Urklipp från Sundbybergs och Solna Tidning, 1902 och 1964.
Mitt i Solna-Sundbyberg vilar på stolta anor och hette förr Sundbybergs och Solna Tidning.
Olyckor var ett givet nyhetsstoff – här är ett axplock av dåtidens nyheter.

Det krävdes inte mycket för att få en notis i tidningen förr. Den 30 juli 1902 rapporteras om en åder som brast på i Maria Strömbergs vänstra ben som bodde i Bäckvalls villa i Sundbyberg. Olyckan fick dock ett lyckligt slut – läkaren lyckades få stopp på blödningen.

På Råsundavägen 133 var det också stor dramatik 1964 då polisen och brandkåren ryckte ut till tjänst för en katt. Katten var förlamad i benen och fick föras till polisstationen för avlivning.

Flera tragiska olyckor – med dödlig utgång – har också rapporterats om.

Minns ni flaggstångsmålaren Johansson på Bergaliden som var tolv meter upp i luften när flaggstången knäcktes? Han föll så illa mot ett tak att livet inte gick att rädda.

Eller snickaren Thunström som berusad satte efter en spårvagn, föll mot en lyktstolpe, föll och blev överkörd utanför Haga grindar.

I notiserna skrivs ut både namn och vilka anhöriga de avlidna lämnar efter sig – en pressetisk big no no idag. Idag är man betydligt mer restriktiv med namn av hänsyn till de drabbade. Nyhetsvärdet kan ju också diskuteras…

Folk som råkade illa ut verkade inte heller särskilt blyga för att tala ut i lokalblaskan. Olycksfågeln Hans Persson bjöd på detaljer om både brutna tummar och skadade nyckelben då hans hyresvärd snålat med propparna så det var kolsvart i trapphuset.

Olyckor konkurrerade såklart med andra nyhetsämnen – nästa vecka får ni läsa om ett nytt!