Så förlänger du sommaren i Skärholmen

Björn och Bihildis Petersson driver Bredängs minigolf sedan 10 år (hösten 2017).
Björn och Bihildis Petersson driver Bredängs minigolf sedan 10 år.
September är här, och semestern är slut. Men du behöver inte tappa bor din sommarkänsla. Här är tips på hur du kan förlänga sommaren, längs den röda linjen. Varför inte starta med minigolf i Bredäng?

Efter en lång, torr sommar är gräsmattan på Bredängs minigolf gulbränd. Banorna lyser däremot gröna. De är alldeles nybyggda, berättar Björn Petersson, som driver stället tillsammans med sin fru Bihildis.

– De gamla banorna var från 1975, så de var verkligen slitna. De här ska hålla i minst 25–30 år, säger han nöjt.

Många minigolfbanor stänger i slutet av augusti, men Björn och Bihildis håller öppen september ut, på helgerna. De trivs med att sköta om banorna – och de vill ge människor möjlighet att greppa golfklubban även när det höstas.

– Att spela minigolf är ett jättebra sätt att hålla kvar sommarkänslan, tycker Björn Petersson.
Så ligger också Bredängs minigolf ovanligt naturskönt, i kanten av Sätra naturreservat och bara några hundra meter från Mälarhöjdsbadet. Man kan med fördel kombinera sin golfrunda med en skogspromenad och ett dopp.

Att spela minigolf ger sommarkänsla, tycker Yvonne Arvidsson som tagit dottern Jennifer och hennes kompis Wille Werner till Bredängs minigolf. Familjen spelar en gång varje sommar, oftast i Bredäng.

Wille Werner och Yvonne  Arvidsson ser på när Jennifer Arvidsson får in ett bra slag. Foto: Christian Jahnson.

För familjen Arvidsson från Stuvsta är minigolf en ”äkta sommaraktivitet”.

– Det hör till att spela minigolf någon gång varje sommar, det har vi gjort sedan barnen var små. Det är trivsamt, säger Yvonne Arvidsson.

Hon har just har avklarat bana nummer sex på tre slag. Nu är det 15-åriga dottern Jennifers tur.

– Jag har blandade känslor för minigolf. Det är inte så kul när det går dåligt, går det bra är det roligare, säger hon.

Björn Petersson berättar med ett litet leende att mycket av slitaget på banorna uppstår när ilskna barn bankar på dem med sina klubbor. Men de brukar lugna ner sig, och om lyckan vänder är allt glömt. Man kan dessutom svalka av de starka känslorna med en glass. Och lugn: även kiosken håller öppet under septemberhelgerna!

Här hittar du sensommaren i söderort

1. Titta på utsikten. Gå upp till Vårbergstoppen. Njut av utsikten, som är en av Stockholms vackraste. Förhöj upplevelsen med en god matsäck.

2. Gymma utomhus. Passa på att njuta av naturen medan du kommer i form. I Skärholmens stadsdel finns många utegym i grönskan: vid Mälarhöjdsbadet, Sätrastrandsbadet,  Skärholmens gård och Bredängs camping. Föredrar du att träna på en idrottsplats finns utegymmet vid Sätra IP. Två splitter nya utegym vänder sig främst till kvinnor och ligger i Sätradal och 
i parkleken Vårgården, 
i Vårberg.

Villa Lyran i Bredäng.

3. Fika. Besök konditori Lyrans lummiga uteservering, i Bredäng. Passa också på att gå upp i den gamla trävillans torn. Däruppifrån har man fin utsikt över Mälaren.

4. Spring. Ta en joggingtur i Sätra naturreservat.

5. Bada. Ta ett dopp vid Sätrastrandsbadet eller Mälarhöjds­badet, om september bjuder på värme. Ta med strandracketar, bollar eller något annat att spela med. Packa en god picknick. Grillar finns vid båda baden. På klipporna vid Örnsberg är det kvällssol.

6. Promenera. Den som gillar långa promenader kan starta i Skärholmen och sedan följa Mälarens strand till Sätra, Bredäng, Mälarhöjden, Axelsberg, Örnsberg. Sedan genom Vinterviken och längs Trekanten till Liljeholmen. I Mälarhöjden får man gå upp på Pettersbergsvägen ett slag, annars går man i naturen hela tiden. Fikasugen? Stanna till vid Vintervikens trädgård, Winterviken, Klubbensborg eller Lyran.

7. Cykla. Tunnelbanan är förvisso effektiv, men ställ inte undan cykeln innan det är nödvändigt. Söderort har många fina ­cykelstråk.

8. Spela minigolf. Bredängs minigolf håller öppet på helgerna, september ut. Banorna är helt nybyggda, så bollen rullar bra! Glass och fika finns i kiosken. Golfturen kan kombineras med en promenad i Sätra naturreservat och ett dopp i Mälaren, om september bjuder på värme. Du kan även spela på Stockholm bangolf i Hägerstensåsen, som har öppet till den 15 september, kl 14-20 alla dagar. Golfbaren Aspudden har öppet på helgerna i september och vid bokningar.

9.  Fiska. Längs Mälaren finns fina fiskeplatser. Så även vid sjön Trekanten. Där kan du, om du har tur, fånga både öring, ruda, karp, gädda och abborre.

Benjamin Solomon, 14, hoppas på napp i Trekanten med kompisarna Marcus Sundin och Ebbe Klinth.  Foto:Mia Dahlgren.

10. Skördemarknad. 
I Vinterviken kan du handla allt från sylt, saft, grönsaker och bröd till hudvårdsprodukter från lokala producenter. Öppet söndagarna den 3 och 9 september, klockan 11–16.