Förlorade 67 000 på ”säker” investering

Sollentunakvinnan råddes att placera sina pengar i fastig­heter – det skulle vara en säker investering. Men värdet sjönk till hälften.

– Jag har förlorat så mycket pengar, säger hon.

Efter att ha sparat i några år och fått ett litet arv hade en kvinna i Sollentuna 146 000 kronor. Först hade hon dem i fonder, men efter att ha fått råd från Acta kapitalförvaltning köpte hon onoterade fastighetsaktier.

– Rådgivaren rådde mig till det. Det skulle vara väldigt säkert att placera dem i fastigheter, säger kvinnan.

Men snart sjönk värdet kraftigt. Några år senare hade kvinnan förlorat 67 000 kronor. Aktierna är dessutom onoterade. Det betyder att de är svåra att sälja.

Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, känner igen historien.

– Vi får in liknande samtal ganska ofta. Det är inte helt ovanligt att människor för det första inte förstår vad de köpt och för det andra har svårt att sälja, säger han.

Det finns en risk i alla placeringar. Så länge rådgivningsföretaget upplyser om det eller inte går emot kundens önskan om en säker placering begår de inga fel.

Men Acta är ett företag som varit och är i blåsväder. 2008 gick en amerikansk bank omkull och tusentals svenska sparare drabbades eftersom de genom Acta investerat i obligationer med banken som säkerhet.

2011 beslutade Allmänna reklamationsnämnden att Acta skulle betala skadestånd till två småsparare som förlorat pengar på onoterade fastighetsaktier. Just nu är Acta på väg upp i rätten efter att 880 svenska småsparare stämt företaget. Rättsprocessen kan bli den största i Sverige.

Även Sollentunakvinnan har anmält Acta till Allmänna reklamationsnämnden.

– Jag fick höra att jag inte kunde förlora mina pengar. I dag anklagar jag mig själv för att jag litade på rådgivaren, säger hon.

Acta heter numera Navexa. Marknadsdirektör Simon Kling beklagar om någon av deras kunder känner sig missnöjd. Men han påpekar att det alltid finns risker på finansmarknaden.

– Generellt innebär alla placeringar olika grader av risk. Och vilken risk en sparare har beror på vad man själv har angett till sin rådgivare, säger han.

Fakta

Så sparar du säkert

Högre avkastning är alltid kopplat till en högre risk.

Vill du spara helt säkert gäller sparkonto med insättningsgaranti och en ränta på två–tre procent.

Satsa aldrig på något som du inte förstår.

Förstå att rådgivare egentligen är säljare. Ofta får de provision medan du står för förlustrisken.

Att handla med aktier och annat kräver tid, kunskap och intresse. Ge dig inte in i placeringar om du saknar det.

Källa: Fredrik Nordqvist