ANNONS

Staden förlorar miljömål – ekarna blir kvar i Kristineberg

Ekarna i Kristineberg får inte sågas ner för att bygga kontorshus på marken. Kungsholmen den 24 mars 2020.
Ekarna som ligger på marken där kontorskomplexet skulle byggas får inte sågas ner, enligt miljödomstolar.
Stockholms stad förlorar i ett stort miljömål – de nio ekarna i Kristineberg får stå kvar.
Kontorshuset som skulle ha byggts på marken får nu hitta en ny plats.
ANNONS

Stockholms Naturskyddsförening har i flera år kämpat för att rädda de hundraåriga ekarna i Kristinebergs slottspark. Stockholms stad har planerat att bygga ett kontorskomplex i området som skulle innebära att ekarna måste sågas ner.

Naturvärdena viktiga att ta med

Staden har förlorat mot föreningen i två miljödomstolar – och den 12 mars meddelade Högsta domstolen att ärendet inte prövas.

Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast och detaljplanen för de tre sammanlänkande kontorshusen utmed Essingeleden upphävs.

– Det är väldigt bra för den biologiska mångfalden på Kungsholmen att de gamla ekarna blir kvar, säger Anders Tranberg, ordförande för Stockholms Naturskyddsförening.

Naturskyddsföreningen har även framfört ett antal miljörelaterade brister i detaljplanen, bland annat att staden inte inventerat naturvärdena kring ekarna tillräckligt.

Ekarna ska ge plats åt kontor i Kristinebergs slottspark

Utökad möjlighet driva ärenden

En annan seger för föreningen är att miljöorganisationer nu i högre grad kan driva ett ärende till domstol. Tidigare har det inte varit möjligt om frågan inte handlar om en ”betydande miljöpåverkan”.

– Att talerätten utökas är betydelsefullt då få detaljplaner tidigare kunnat få en rättslig prövning i domstolar av en miljöorganisation. Så att ekarna bevaras är en miljöseger som vi värderar väldigt högt, säger Anders Tranberg.

ANNONS

Politikerna beklagar beskedet

Beslutet innebär att nu kontorskomplexet måste hitta en ny plats. Från stadens håll hade man önskat ett klargörande gällande miljöorganisationens klagorätt där det råder viss osäkerhet i vad som häller.

Därför är det självfallet beklagligt att vi inte får prövningstillstånd i Högsta domstolen. Stockholms stad vill ha en tydlig och effektiv stadsbyggnadsprocess, ett prejudikat från Högsta domstolen hade därför varit välkommet, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.