Förlossningen på S:t Göran försenad till 2021

S:t Görans sjukhus.
Förlossningen på S:t Görans sjukhus öppnar tidigast 2021.
Förlossningen på S:t Görans sjukhus öppnar tidigast 2021.
Det framgår av ett nytt underlag från landstinget, som DN har tagit del av.

Sedan BB Sophia stängde i maj förra året har det varit stor brist på förlossningsplatser i Stockholm. Runt 4 000 förlossningsplatser fattas i länet de närmaste åren. Landstinget ska därför bygga ut S:t Görans sjukhus med en BB-avdelning. 

Men förlossningen vid S:t Görans sjukhus, som enligt det senaste budet skulle vara på plats 2019, är försenad, skriver Dagens Nyheter. Enligt ett nytt planeringsunderlag för budgeten 2018 som landstingsdirektören Malin Frenning lade fram på fredagen kan kliniken att öppna tidigast 2021.


LÄS MER: Så fördelas BB Sophias förlossningsplatser


Under tiden pågår utbyggnad på Karolinska i Huddinge, och landstinget jobbar med flera tillfälliga lösningar. Till exempel med förslag om att utöka kapaciteten för fler förlossningar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

”Det är bedrövligt”

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) säger till DN att han är kritisk till det hela.

– Det är bedrövligt. Jag tycker att den styrande alliansen förlitar sig för mycket på vårdvalet, och att marknaden ska lösa situationen. På det sättet blir landstingets egen planering för hur man ska klara förlossningsvården lidande, säger han till tidningen.


LÄS MER: Det här hänger löst i landstingets nya budget