När BB-krisen pågick som värst i vintras gjorde Vårdförbundet, Barnmorskeförbundet och Kommunal gemensam sak och anmälde kvinnokliniken på Södersjukhuset till Arbetsmiljöverket.
Barnmorskor hade sagt upp sig, chefer hade avsagt sig arbetsmiljöansvar och undersköterskorna fick springa "som askungen".
Nu har Arbetsmiljöverket fattat sitt beslut, och de är inte nådiga. Mot ett vite av 250 000 kronor ska Sös senast den 15 juni ha genomfört en rad åtgärder.
Fler barnmorskor
Först och främst måste grundbemanningen öka. Målet är 12 barnmorskor och sju undersköterskor per arbetspass, men ligger nu på 10 barnmorskor per pass.
Sös har, precis som övriga sjukhus, svårt att rekrytera barnmorskor. Enligt skyddsombudet Emelie Andersson, Vårdförbundet, fattas det nu cirka 25.
Färre kan välja Sös
Sös uppger att de sänkt taket för hur många som kan lista sig hos dem: Från 7 950 förlossningar per år till 7 600, och 2023 ska de ner till 7 200, för att lätta på trycket.
– Men vår verksamhet är oförutsägbar och det har arbetsgivaren inte planerat för. De toppar i belastning som ofta blir klarar varken vår bemanning eller våra lokaler av, säger hon.
2023 väntas också regionens satsning på en barnmorska per kvinna i aktiv förlossning vara på plats.
Sjuka av arbetsmiljön
Facken menar dock att det måste till förbättringar omgående, då personal vittnar om huvudvärk, sömnsvårigheter och andra stressrelaterade åkommor. Vissa har också gått ner i arbetstid för att orka med.
– Personalen utsätts för även för etisk stress, då de ofta måste prioritera mellan flera viktiga saker under hög arbetsbelastning. Arbetsgivaren har inte tagit sitt ansvar och förmedlat vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras, säger Emelie Andersson.
Arbetsmiljöverket skriver att det är av "största vikt att ni vidtar åtgärder innan sommarsäsongen 2022 startar".