ANNONS

Fornlämningar körs sönder av crossförare

Fornlämningar i Upplands Väsby har körts sönder av crossmotorcyklar.

Det menar länsstyrelsen, som har anmält misstanke om brott till åklagarmyndigheten.
ANNONS

Att folk kör motocross i skogen är ingenting nytt. Tvärt om förekommer det i de allra flesta kommuner, och överallt har markägare och polis lika svårt att göra något åt terrängkörningen.

Men i Väsby är problemet unikt. Området där de håller till räknas nämligen som fornlämning.

– Vi har gjort en anmälan till åklagarmyndigheten om misstanke om brott mot kulturmiljölagen. Det är inte jättevanligt att vi gör sådana anmälningar, säger Agneta Åkermark-Kraft, utredare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Fornlämningen ligger väster om E4 innan Johannelund. Den utgörs bland annat av ett gravfält och vad länsstyrelsen kallar för ”en plats med tradition”: Sju riddares träsk.

Tidigare i år besökte länsstyrelsen platsen för att se i vilken omfattning fornlämningen har skadats.

Utredaren kunde då konstatera att tydliga spår har rivits upp i gravfältet.

Bland annat har stenpackningar från gravarna blottlagts. På de informationsskyltar som finns i området har texten rivits bort.

Kommunen har känt till att folk kör motocross i skogen kring Sju riddares träsk i flera år. Men problemet är svårt att göra något åt.

– Det är svårt att stävja sådant här. Mindre ytor går att inhägna, men det här är ett gigantiskt område som är lika stort som fyra stycken Gamla stan. Då är det tyvärr nästan omöjligt att hindra folk från att ta sig in på marken och köra där, säger Carl Bachman teknisk chef i kommunen.

ANNONS

Kommunen äger heller inte den mark där fornlämningen ligger. Det gör en privat markägare. Den personen kände inte till att folk kör motocross på ägorna och vill heller inte uttala sig om saken.

De som kan göra något åt motocrossåkarna är polisen, eftersom det är förbjudet att köra i terräng. Men då krävs att de gör regelbundna kontroller och tar förarna på bar gärning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.