Förödelsen dagen efter rånkuppen

Så här såg det ut dagen efter rånet mot guldsmeden i Täby.
Så här såg det ut dagen efter rånet mot guldsmeden i Täby.
Dagen efter det brutala rånet mot en guldsmedsaffär i Täby är förödelsen utanför butiken stor. Många Täbybor stannar till för att se vad som hände under måndagskvällen.
– Det känns inte så speciellt tryggt i Täby centrum, konstaterar en man.

Många Täbybor passerar förbi guldsmedjan i Biblioteksgången på tisdagen. En del står en stund och pratar om vad de hört och läst om att minst tre beväpnade och maskerade rånare med hjälp en Ford Mustang krossade butiksfronten.

– Det känns inte så speciellt tryggt i Täby centrum. Klockan tio på kvällen är sista promenaden med hunden, säger en man, som är ute med sin hund på förmiddagen och går förbi för att se förödelsen i dagsljus igen.

Mitt emot guldsmedsbutiken har de boende balkong ut mot gatan och höga ljud ekar mellan husen. Rånarna kunde inte jobba ostört.

– Det är ett ganska tättbefolkat område så det är många vittnen som har stått på balkongen och filmat, berättar Christer Sandström vid Stockholmspolisen.

Han säger att polisen snabbt viktiga upplysningar om rånarnas flyktbil.

– Arbetet fortgår med kraft. Det är framför allt viktigt att ta in vittnesiakttagelser och att se om det är fler inblandade.

Polisens tekniker var på brottsplatsen under natten för att säkra spår. På tisdagsmorgonen är avspärrningarna, polisens blåvita band, borta. Utanför guldsmedjan ligger glaskross och delar av väggen kvar som vittnesmål om vad som hänt. Kvar finns ett öppet hål istället för skyltfönster och metalljalussi. Entrédörren har klarat sig förutom att rutan har splitterhål. Två män från en firma, som sätter upp säkerhetsdörrar och fönsterskydd är på plats för att röja upp.

Många Täbybor konstaterar att det var klumpigt av rånarna att råna en guldsmedja som ligger granne med polisstationen. En halvtimme efter första larmet hade två av tre misstänkta åkt fast efter att deras flyktbil voltat under polisjakten. Knappt en timme senare greps en tredje misstänkt i Sollentuna.

– De borde ju ha förstått att det låg en polisstation där. Polis är ju ett ganska internationellt ord, konstaterar mannen innan han går vidare med sin hund.

Polisen rubricerar initialt brottet som grovt rån eftersom det ska ha funnits personer kvar i guldsmedsbutiken. De misstänktas anses utifrån rubriceringen ha agerat likgiltiga för konsekvenserna,  beväpnade och använt en bil som murbräcka.

LÄS MER: Beväpnade rånare flydde – voltade med flyktbilen