ANNONS

Förorenat vatten på Eggebyvägen och Viravägen

Koka vattnet; Vattenkokare; Förorenat vatten; Bakterier i vattnet
Upplands Väsby kommun uppmanar boende att koka vattnet.
Vattnet på Eggebyvägen och Viravägen kan ha förorenats på grund av en avgrävd vattenledning. Upplands Väsby kommun uppmanar boende i området att koka vattnet.
– Det är en försiktighetsåtgärd, säger Cecilia Jonsson.
ANNONS

Enligt Cecilia Jonsson, VA-chef på Upplands Väsby kommun har de boende i området varit utan vatten under förmiddagen.

Vid tre-tiden på eftermiddagen säger hon att hushållen återfått vatten och man har spolat rent ledningsnätet.

– Nu gäller kokning för de sju drabbade fastigheterna. I morgon bitti kommer vi ta prover på vattnet som ska analyseras för att se om det finns någon mikrobiologiska förorening i ledningen.

Misstanke om förorening

De boende har underrättats och uppmanas att inte dricka vattnet eller använda det till matlagning utan att först koka det så att det syns tydliga bubblor. På så sätt kokas eventuella bakterier bort.

– Vi har inga indikationer på att någon ska ha insjuknat. Det är bara en misstanke om förorening på grund av den avgrävda ledningen. Om vattnet skulle vara förorenat och man inte följer kokningsrekommendationen skulle man kunna få problem med magen, till exempel diarré är vanligt, säger Cecilia Jonsson.

Provsvar inom sju dagar

På fredag kommer ett preliminärt provsvar av vattnets kvalitet. Det slutgiltiga svaret kommer inom sju dagar, enligt kommunens VA-chef Cecilia Jonsson.

– Fram tills dess kommer kokningsrekommendationen att gälla, säger hon.

Artikeln har uppdaterats

ANNONS