Förorten mot våld: ”Vi har en nationell kris”

Ilyas Hassan, talesperson för Förorten mot våld.
Ilyas Hassan, talesperson för Förorten mot våld.
Den 8 januari sköts ännu en ung man till döds i Järva.
Den 8 januari sköts ännu en ung man till döds i Järva.
Förorten mot våld har länge krävt att regeringen erkänner det ökade våldet i förorterna som en nationell kris.
Bara åtta dagar in på det nya året sköts ytterligare en ung man brutalt till döds i Rinkeby.
– Jag vill att våra politiker vaknar upp och ser att det finns ett samband mellan skjutningarna, ojämlikhet och rasism, säger Ilyas Hassan, talesman för Förorten mot våld.

Nätverket Förorten mot våld kräver regeringen tillsätter en haverikommission och en krisbudget för de våldsdrabbade förorterna nu. Ilyas Hassan menar att åtgärder hade satts in på ett tidigare stadium om det hade inträffat i andra, mer välbärgade områden.

– Det är konstigt att behöva diskutera frågan om alla människors rätt till lika värde, men om offren hade haft en annan hudfärg hade våra politiker agerat på ett annat sätt, säger han.

”En effekt av misslyckad politik”

Ilyas Hassan, som kommer från Husby, vill att politikerna ska inse att skjutningarna är en effekt av en misslyckad integrationspolitik som han menar har lett till trångboddhet, hög arbetslöshet och en ojämlik skola i områden som Järva.

– Dödsskjutningarna är kopplade till de nedskärningar man har gjort i flera decennier och skapat ett ännu mera ojämlikt samhälle, säger han.

Många reaktioner i sociala medier

”Det räcker nu.” ”Det dödliga våldet måste få ett slut.” Efter årets första dödsskjutning i Stockholm, bara drygt en vecka efter förra årets sista, också den i Rinkeby, reagerade inte bara Förorten mot våld i sociala medier över det dödliga gatuvåldet.

Alexandra Pascalidou skrev i ett Twitterinlägg efter måndagens dödsskjutning: ”Det här är så fruktansvärt sjukt att orden inte räcker till. Hur kan kriminella knarkarligor låtas skörda liv och sätta skräck i folk? Tillsätt en haverikommission””

En kommentar från Mitt i Tensta-Rinkebys Facebookssida samma dag:

Fruktansvärt att så många unga liv släcks. Värre än vilda västern. Alla anhöriga som drabbas och oron hos de boende i området. Politiker, Polis! Det borde vara högsta prioritet att vända detta. Hade detta hänt i finare områden, vilka resurser hade inte då satts in? Är det möjligt att man inte värderar olika grupper i samhället lika högt? Det räcker inte att säga att det bara drabbar redan inblandade och att de själva är skyldiga. Det här är inte ett tillstånd för en socialstat! Det är fanimig en klassfråga! Snälla politiker, gör er plikt och fokusera på detta. Våldsspiralen spinner ju bara snabbare och snabbare tills den till slut inte kan stoppas.”