ANNONS

Förorten för rättvisa vill bygga om samhället

Arkivbild: Arne Johansson, Mohamed Hagi Farah och Rafael Altez Calderon.
Arkivbild: Arne Johansson, Mohamed Hagi Farah och Rafael Altez Calderon.
Förorten för rättvisa består av flera organisationer som vill diskutera olika vägar för att bryta segregationen.
Lördagen den 19 maj bjuder de in till en heldag i Folkets Husby.
– Vi vill samla oss för att utmana politiken som råder, säger Arne Johansson från Norra Järva Stadelsråd, en av initiativtagarna.
ANNONS

Dagen börjar klockan med samling på Husby torg med musik av Rrrriot Samba. Från klockan 13 är det program i Folkets Husby, där det blir diskussioner, paneldebatt och musik och poesi.

Initivativtagare till ”Förortsforum för rättvisa – bygg om Sverige” är Norra Järva Stadsdelsråd, Rött Forum, Rinkeby framtidskommitté, Gulliga folkrörelsen (eko-odlare) med flera, i samarbete med ABF.

Det lappas och lagas men åt den grundläggande strukturen görs ingenting

– Vi har länge varit oroade över de allt mer auktoritära tongångarna från regering och riksdagspartier som handlar om polis och straff och hårdare gränser. Vi tycker att man måste lyfta en diskussion om de strukturella problemen. Det lappas och lagas men åt den grundläggande strukturen görs ingenting, som skolor och bostäder till exempel, säger Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd.

Bostads- och urbanforskare kommer

Bland andra deltagare under dagen kan nämnas Ung i Sverige, Förorten mot våld, Elevintresse före vinstintresse och En annan vård är möjlig, Unga vuxna och Föräldrarådet i Rinkeby (Aweiz Abdulqadir), Hyresgästföreningen och bostadsforskare, (Bland annat Mohamed Hagi Farah, LH Rinkeby, bostads-och urbanforskaren Dominika V. Polanska), Socialistiska feminister, Arne Müller, grävande journalist och författare till Stockholm, städerna och resten.

Politikerdebatt

Politiker i paneldebatten hittills: Anders Österberg (S) och Galina Monsalves (S), Nooshi Dadgostar (V) och Sinan Tayeb (M). MP kommer med en kandidat. 

– Dagen är ett offentligt möte, så alla som vill vara med är välkomna att delta, säger Arne Johansson.

Fakta

Program

Klockan 12: Samling på Husby torg med Rrrriot Samba.

Klockan 13: Parallella gruppdiskussioner om kampen för bostäder vi har råd med, likvärdig skola och vård, trygghet från våld och grön klimatomställning.

Klockan 15: Paneldebatt mellan aktivister och politiker.

Klockan 16.15: Lärarbandet Magistern.

Klockan16.30: Stormöte och diskussioner om en deklaration för en radikalt annan, jämlik, jämställd och hållbar samhällsutveckling och strategier för att bryta med dagens alltmer segregerade samhällsutveckling.

Klockan 18: Middag och kultur, som inleds av unge poeten Ali Shohani.

Källa: Förortsforum för rättvisa
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.