ANNONS

Förortsbor berättar om sina vackraste minnen

83-årige Arne Liljeberg har bott i Bagarmossen i 58 år. I utställningen Miljonstories delar han med sig av sina vackraste minnen av förorten.

– Det bästa med Bagarmossen är min fru Karin, säger han.
ANNONS

Konstnären Mats Aronsson tröttnade på den stereotypa bilden av förortslivet, med bilar som brinner i miljonprogrammen och hipsters som dricker ekologisk IPA på Södermalm. Han ville nyansera bilden och låta människor som bor i förorter runtom i Stockholm själva berätta sin historier.

Så föddes idén till utställningen Miljonstories, som Mats Aronsson tog initiaivet till. I den berättar unga och äldre sina vackraste minnen från förorten.

Miljonstories visas delsHistoriska museet, dels vid satellitutställningar på sju platser. På lördag kommer den till Bagarmossen, närmare bestämt till Kulturskolans lokaler.

Några som där delar med sig av sina liv och minnen är paret Arne och Karin Liljeberg, 83 år. De har bott i Bagarmossen i 58 år.

– Det bästa med Bagarmossen är Karin, hon är en jädra bra tant, säger Arne.

Arne och Karin växte upp i Tallkrogen båda två och träffades när de lekte som barn. Kärleken slog till i tonåren under konfirmationen och när det var dags att bygga bo flyttade de till Bagarmossen.

Under åren har de sett människor komma och gå och hur förorten förändrats. Men framförallt minns Arne bussarna som aldrig gick när han skulle iväg till simhallen och träna simhopp.

– Vi bodde här alldeles i början när det inte fanns så mycket. I dag är det så mycket bättre. Bussen går runt Bagarmossen och stannar nästan överallt. Vi kan golfa och följa med PRO på aktiviteter. Det är toppen, säger han.

Tillsammans har han och Karin drivit ett litet tryckeri i centrum. Men efter 30 år med företaget njuter de av tiden som pensionärer.

ANNONS

Livet i Bagis har behandlat dem väl, tycker Karin:

– Här är det lugnt och fint, skog och natur. Allra bäst trivs vi i vårt radhus som vi har byggt själva. Här ska vi bo jämt. Vi brukar säga att vill de ha oss härifrån så får de köra ut oss med fötterna före!

Karin och Arne Liljeberg har bott i Bagarmossen i 58 av sina 83 år.

Fakta

Utställning landar i Bagis

Historiska museet samlar in berättelser från förorter genom projektet Miljonstories.

Berättelser som har samlats in från Bagarmossen och Skarpnäck visas på lördag i kulturskolans lokaler i Bagarmossen, klockan 12–16.

Det lokala projektet är ett samarbete mellan Bagishuset, ungdomsgården i Skarpnäck och PRO.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.