Förråd fulla med stulna mopeder

Högstadiekillar stjäl mopeder och lever rövare på gatorna.

Förra veckan hittade polisen 20 stulna mopeder i källarförråd.

Nu hoppas de att busåkningen i stadsdelen ska minska.

Förra fredagen skadades en man efter att han blivit påkörd av en moped vid Årstorpsringen i Dalen. Mannen fick föras till sjukhus. Mopedåkaren smet däremot iväg.

Händelsen är bara en i raden av brott med anknytning till mopeder som Lokaltidningen Mitt i berättat om de senaste sex månaderna.

Enligt närpolisen i Globen använder sig gärningspersoner av mopeder för att snabbt komma från en brottsplats, men också för att köra förbi rånoffer och rycka åt sig deras värdesaker i farten. Ofta har det handlat om ungdomar som misshandlar både gamla och unga och sedan försvinner på moped.

Skarpnäcksbon Dan Bladin säger till Lokaltidningen Mitt i att det stundtals är ett stort problem.

– Man ser ibland två, tre grabbar på varje moped och de struntar helt i andra när de kör. Jag är rädd att det ska ske en olycka. Det är också otryggt för barnen.

Men nu hoppas polisen att brotten ska minska. Tillsammans med fastighetsägarna och stadsdelen gick de nyligen igenom flera källarförråd i Bagarmossen. Resultatet blev 20 stulna mopeder i två olika källare.

– Att vi hittat dessa samtidigt som det snart är för kallt att köra moped gör att vi tror att problemen minskar nu, säger Sören Danielsson, närpolischef vid Globen.

Dessa 20 exemplar var bara några i mängden av det stora antal mopeder som stulits de senaste åren. Hittills i år har 59 mopeder stulits i Skarpnäcks stadsdel, enligt statistik från närpolisen i Goben. Det kan jämföras med 61 hela 2013. Året innan låg siffran på 40.

Varför stölderna ökat de senaste åren har närpolisen i Globen inget svar på.

Det är inte heller ett brott som polisen i söderort följer från vecka till vecka.

Förra veckan presenterade dock Stockholm stad sin stora undersökning om ungas drog-alkohol-och brottsvanor.

Där står det att 8 procent av alla pojkar från Skarpnäck som går i nionde klass uppger att de stulit en moped eller cykel någon gång de senaste 12 månaderna.

Samma siffra för årskurs två i gymnasiet var 8 procent. Inga flickor hade, enligt rapporten, stulit någon moped.