Min lokala hjälte

Förråd såldes som bostad

Studenten Ulrika Sandell, 23, köpte ett cykelrum - som var tänkt att bli en lägenhet.

Det drog in henne i en karusell av strul med en mäklare som inte tog sitt ansvar.

– Det blev psykiskt jobbigt, säger hon.

Ingen egen elförsörjning, strul med kontrakt och bygglov. Den 23-åriga studenten Ulrika Sandell hamnade i en svår situation när hon köpte ett utrymme på 33 kvadratmeter på Kronobergsgatan på Kungsholmen. Flera medier har beskrivit det som ett ”soprum” som annonserades ut som etta.

Lokaltidningen Mitt i Kungsholmen är första tidning att träffa den drabbade köparen. Det visar sig att utrymmet som egentligen varit ett förvaringsutrymme för cyklar och barnvagnar har blivit en ljus och fräsch lägenhet med nytt parkettgolv.

Ulrika Sandell är dock missnöjd med hur hårt hon har fått kämpa sedan april 2011 då hon skrev på kontraktet. Mäklaren skulle visa sig vara ovillig att rätta till sina egna misstag.

– Det blev psykiskt jobbigt för jag visste inte hur det skulle bli. Jag upplevde att allt gick emot mig trots att jag gjorde allt för att kommunicera med honom, säger hon.

När hon såg utrymmet första gången insåg hon att det skulle kunna bli en fin lägenhet efter lite jobb. Hon kunde också konstatera att köket som beskrevs i marknadsföringen inte existerade.

– Jag fattade ju så klart att det inte fanns något kök när jag var här och tittade. Men jag tänkte att det skulle bli bra om jag byggde ett eget kök, säger hon.

Det saknade köket var bara en i raden av felaktigheter som skulle uppdagas under lägenhetsköpet. Efter att Ulrika Sandell hade skrivit på fick hon reda på att lägenheten inte heller hade egen elförsörjning.

– Det fanns ingen egen elcentral. Och det stod ju i annonsen att det fanns el, vatten och avlopp så att man direkt kunde börja med renoveringen. När jag tog upp det med mäklaren sa han ”jag återkommer”. Men han gjorde inte det, och tiden bara gick. Han stötte ifrån sig sitt ansvar gång på gång, säger Ulrika Sandell.

Senare visade det sig att för att få ordning på lägenheten skulle man behöva riva i gamla ledningar och göra omfattande ingrepp. Det krävde bygglov. Dessa papper var inte heller i ordning.

– Det fanns en massa brister som gav tusen gånger mer jobb än vad mäklaren fick det att låta som. Jag har fått ordna hur mycket som helst. Han gjorde ingenting, säger Ulrika Sandell.

Lägenheten kunde ha blivit en skuldfälla. Men lyckligtvis hade Ulrika Sandell personliga kontakter som kunde hjälpa henne bland annat med upprättande av korrekta bygglovsritningar.

Efter alla misstag blev mäklaren anmäld till Fastighetsmäklarnämnden och slutligen varnad för bland annat felaktigheter i marknadsföringen och för bristande hantering av frågorna kring el och bygglov.

Mäklaren vill inte kommentera varningen, men i beslutet står bland annat att han trodde att det fanns el eftersom utrymmet hade fungerande lampor.

Efter många turer har Ulrika Sandell äntligen fått ordning på lägenheten i det tidigare soprummet.

Det fanns en massa brister som gav tusen gånger mer jobb.ulrika sandell

Fakta

Rekordmånga mäklare varnas

Förra året varnades 87 fastighetsmäklare runt om i landet. Det kan jämföras med 59 året innan.

Majoriteten av anmälningarna som har gjorts i Stockholm beror på lockpriser.

En annan typisk orsak är brister i besiktningsklausuler. Ökningen av antalet anmälningar kan också bero på att branschen växer.

Källa: Fastighetsmäklarnämnden