Förrädiska isar efter regn och varm vinter

Den 28 januari omkom en skridskoåkare i 75-årsåldern som gått genom isen på Norrviken.
Den 28 januari omkom en skridskoåkare i 75-årsåldern som gått genom isen på Norrviken.
En regnig höst och en varm vinter har gett förrädiska isar på många håll.
Hittills i år har 8 personer gått genom isen och drunknat i Sverige – vilket kan jämföras med 11 personer under hela 2017.

Isarna är förrädiska på många håll i länet just nu.

Inom loppet av två veckor i slutet av januari gick två personer genom isen och drunknade på Norrviken i Sollentuna. Och i hela landet har åtta personer drunknat i isrelaterade olyckor hittills i år, vilket kan jämföras med 11 personer under hela förra året.

– Det är en ganska hög siffra, säger Mikael Olausson på Svenska Livräddningssällskapet.

Han manar – som alltid – till stor försiktighet, och råder alla som är på väg ut på isarna att tänka efter en extra gång.

– Kan man inte läsa och tolka isen ska man överväga om man verkligen ska ge sig ut. Är man det minsta osäker skulle jag ge rådet att man söker upp plogade banor. Men även där gäller att isens kvalitet kan förändras snabbt, säger Mikael Olausson.

Är man det minsta osäker skulle jag ge rådet att man söker upp plogade banor

Mikael Olausson, Svenska Livräddningssällskapet

Jan Insulander är projektledare på Issäkerhetsrådet, och med en bakgrund som mångårig skridskoåkare och verksam inom Friluftsfrämjandet har han följt utvecklingen under lång tid.

Han poängterar vikten av lokalkännedom, men varnar samtidigt för risken att invaggas i falsk trygghet.

– Folk berättar ofta att de alltid brukar gå eller stå på ett visst ställe en viss tid på året. Men man kan inte tänka så, förhållandena ändras med åren, och vi märker faktiskt av klimatförändringarna på så sätt, säger Jan Insulander.

Det är det vanliga mantrat som gäller: kunskap, sällskap och utrustning

Jan Insulander, Issäkerhetsrådet

Just klimatet, eller vädret om man så vill, är en av orsakerna till årets förrädiska isar, menar Jan Insulander. En regnig höst och en vinter med växlande väder har varit allt annat än gynnsam för isbildning.

– Den senaste perioden har det varit otroligt varmt, och temperaturer på upp emot sju grader och isar som inte är så tjocka är ingen bra kombination, säger han.

Dessutom har ett annat väderfenomen ställt till det i Stockholmsområdet.

– Det har redan varit två ordentliga snösmältningar och det ger höga flöden med ”varmt” vatten som tär på isen. Det är en ovanlig situation i år.

Även Jan Insulander skickar med några råd till alla som är på väg ut på isarna. Ett är att rannsaka dig själv och inte överskatta din egen kunskap och förmåga – och här påminner han om att äldre män är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

– Och så är det förstås det vanliga mantrat som gäller: kunskap, sällskap och utrustning, säger han.