Förre polischefen i stor muthärva

En tidigare hög chef inom Kriminalvården åtalades i torsdags i Sveriges största muthärva genom tiderna.

Enligt åtalet ska bland annat kontraktet att bygga det nya häktet i Sollentuna ha gått till en vän med löfte om pengar.

Muthärvan innefattar en rad polishus, fängelser och häkten runt om i landet. Sammanlagt handlar det om byggkontrakt värda hundratals miljoner kronor.

Den huvudmisstänkte mannen, som varit hög chef först på Rikspolisstyrelsen och sen på Kriminalvården, misstänks på nio punkter för grovt mutbrott. Samtidigt åtalas tre andra personer för grova mutbrott.

Chefen ska, enligt åtalet, ha lovat ut ett flertal byggkontrakt till en nära vän. Kriminalvårdschefen ska ha sett till att vännen, som också åtalats, fått uppdragen genom att kringgå regelverken och göra direktupphandlingar. Bland annat ska bygget av Sollentunahäktet och en anstalt i Saltvik ha lett till en utbetalning på 10 miljoner från ett byggbolag.

Mutorna har plockats ut i form av ”provision” från vännens bolag. Kriminalvårdschefen ska också ha fått ett hus värt 3,8 miljoner kronor byggt åt sig i Skåne, enligt åtalet. Även flera jorden-runt-resor ska ha bekostats med mutor.

Hur kunde detta hända?

– Vi har haft otillräckliga rutiner, men vi har tagit fram nya regelverk, säger Kriminalvårdens chefsjurist Elisabeth Lager som vill påpeka att ingen ännu dömts.

Samtliga fyra åtalade nekar till brott.