ANNONS

De försåg Stockholm med heroin – 14 döms till fängelse

I dag kom domen i en av landets största knarkhärvor någonsin.
I dag kom domen i en av landets största knarkhärvor någonsin.
På fredagen kom domen i en av Sveriges största knarkhärvor någonsin.
14 personer döms till fängelse i mellan 3,5 år och 9 år.
ANNONS

Den 16 september grep polisen en 39-årig man Stockholm och en 48-årig man i Göteborg. Båda är nigerianska medborgare och hade tagit emot narkotikaförsändelser från Nederländerna. Snart följde fler gripanden i det som polisen kallade operation Sigma, en av polisens största och mest framgångsrika narkotikainsatser.

Effekten märktes genast i Stockholms narkotikahandel. Plötsligt var det svårare att få tag i heroin, berättar narkotikaspanare för SVT. I dag är problemet tillbaka – och värre än tidigare, uppger polisen.

Storskalig smuggling

De dömda har tidigare sagts ha kopplingar till den nigerianska maffian Black Axe, som kontrollerar mycket av heroinhandeln i Europa, men rätten anser inte att det är bevisat.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger Anna Hannell rådman i Göteborgs tingsrätt där rättegången hölls.

Tillverkade sväljkapslar

Genom tillslag på flera håll Europa har polisen kunnat följa hela kedjan. Det handlar om storskalig smuggling av heroin och kokain med hjälp av kurirer som svalt kapslar.

Kapslarna har tillverkats i Nederländerna och smugglats till Sverige i princip varje helg. I Sverige har det funnits ett väl utbyggt nätverk som distribution.

De inblandade döms till långa fängelsestraff:

✔️ 39-åringen som greps i Stockholm döms till åtta års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

✔️ Den 48-årige man som greps i Göteborg ska vara den som tillverkade kapslarna i sin bostad i Amsterdam. Han döms till åtta års fängelse och livstid utvisning från Sverige.

ANNONS

✔️ Längst straff får en 27-årig nederländsk lastbilschaufför som greps med med fem kilo heroin och fem kilo kokain i södra Sverige. Han döms till nio och ett halvt års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

Bara en av de femton åtalade frikänns – en litauisk kvinna som stod åtalad för medhjälp till smuggling och medhjälp till narkotikabrott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.