ANNONS

Försäkringskassan nobbade nätdoktorns sjukintyg

Försäkringskassan nobbade vårdappens intyg
I fortsättningen går Piotr Kundu till doktorn i stället för att använda en vårdapp.
Sundbybergsbon Piotr Kundu fick ingen tid på vårdcentralen.
Han kontaktade då nätdoktorn och fick ett sjukintyg. Men någon sjukpenning blev det inte.
ANNONS

Sundbybergsbon Piotr Kundus förkylning förvärrades och han behövde få träffa en läkare samt få ett sjukintyg för sjukskrivning. Men någon tid gick inte att få på vårdcentralen på flera dagar, så han klickade in sig på en vård-app.

Nätdoktorn ställde diagnosen bihåleinflammation, ordinerade antibiotika och skrev sjukintyg.

Men Försäkringskassan godkände inte sjukintyget, och kontaktade nätläkarföretaget för kompletteringar.

Men då det hade gått lång tid, fanns den aktuella läkaren inte kvar, så någon komplettering kunde inte göras, uppgav företaget.

Vill varna

Försäkringskassan sade då nej till sjukpenning, med motiveringen att ingen undersökning gjorts och att ”det inte finns undersökningsfynd, objektiv och aktuell status som kan styrka att du inte har kunnat arbeta alls”.

Nu vill Piotr Kundu varna för att förlita sig på sjukintyg som utfärdats via vård-appar.

– Om det finns begränsningar i hur sjukintyg hanteras måste de uppge det, och inte erbjuda det som ett fullgott alternativ, säger han.

ANNONS

Han är egenföretagare och drabbades dubbelt, eftersom han varken hade någon inkomst under de första 14 sjukdagarna eller de veckor som följde innan han var frisk.

Ska ge ”tillräcklig medicinsk information”

Försäkringskassans hantering av sjukintyg från nätdoktorer är densamma som när husläkare eller specialister utfärdar sjukintyg efter telefonkontakt med patienten. Men i de fallen är det oftast fråga om en pågående behandling.

När det gäller nätdoktorerna handlar det oftast om initiala sjukskrivningar. Intyget ska ge ”tillräcklig medicinsk information”, vilket kan uppfyllas även utan fysisk patientkontakt, men det kan vara svårare, och behövas kompletteringar, säger Cecilia Udin vid Försäkringskassan.

– Normalt sett grundar sig en sjukskrivning på en personlig undersökning av patienten. Läkaren ska intyga, och även verifiera sin bedömning. Det vi sedan värderar är hur undersökningsfynd, tester, prover intygats eller beskrivits. Det är viktigt att läkaren beskriver nedsättningar och begränsningar som detta medför också, säger hon.

Få fall hos Försäkringskassan

Nu är det inte ofta som Försäkringskassan har att bedöma sjukintyg från nätdoktorer.

De flesta nätläkarföretag hanterar inte sjukskrivningar över 14 dagar, och det är ju först efter 14 dagar som Försäkringskassan träder in. Innan dess är det arbetsgivaren som betalar sjuklön, och som bedömer sjukintygets giltighet.

För Piotr Kundu är saken dock avgjord:

– Jag kommer inte att använda vårdappen, utan söka mig till en akutmottagning om så krävs, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.