S om försäljning av kulturarvet: ”Riskabelt”

Hushållsporslinsfabriken, 40-tal. Foto: Värmdö kommuns arkiv.
Hushållsporslinsfabriken, 40-tal. Foto: Värmdö kommuns arkiv.
Verksamheterna i G-studion och Dekorhuset är en central del av Gustavsbergs kulturarv och måste värnas. Det tycker Socialdemokraterna i Värmdö, som är emot försäljningen av Gustavsbergs porslinsfabrik. 

– Vi vill inte sälja husen innan vi har garantier för att verksamheterna tryggas. Den tryggheten uppnås bara i dialog med berörda. Den måste föras innan man eventuellt säljer, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

 

”Värmdömoderaterna sviker”

Enligt ett beslut taget 2012 gjordes köpet för att ”verka för att nuvarande verksamheter finns kvar och får möjlighet att utvecklas”.

– Det beslutet riskerar nu att svikas av Värmdömoderaternas hantering, säger Mikael Lindström.

Enligt Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, säljer Alliansen fastigheten för att de behöver investera i välfärsfastigheter.

– Som skolor och äldreboende. Vi måste välja vad vi ska äga och vad som kan ägas privat, och det här är en verksamhet som är utanför kommunens kärnuppgift, säger hon till Mitt i

Kommer kosta mycket att renovera

Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö.

Mikael Lindström säger att även han förstår att det kostar pengar att fortsätta driva verksamheten i kommunens regi, men att det ändå är möjligt.

– Vi ryggar inte för verkligheten. Det kommer att kosta mycket pengar att renovera, även om kommunen skulle fortsätta att äga. Därför vill vi se kalkyler och planer som tas fram tillsammans med Ateljéföreningen. Vi ger inte Värmdömoderaterna frikort till en försäljning med oklara och riskabla konsekvenser för det unika kulturarv som ateljisterna håller vid liv, avslutar han.