ANNONS

V kritiska till försäljningen av Tempohuset

Joakim Larsson (M) och Clara Lindblom (V)
Joakim Larsson (M) och Clara Lindblom (V) är oense om Tempohuset.
I går presenterade Svenska bostäder att de har sålt gamla Tempohuset till Hembla.
Vänsterpartiets Clara Lindblom är kritisk till försäljningen.
ANNONS

Det gamla Tempohuset i Husby har stått tomt i två och ett halvt år nu. Ingen har helt enkelt velat hyra lokalen som Svenska bostäder äger. Därför beslutade de sig det kommunala fastighetsbolaget att sälja fastigheten till Hembla som ska riva fastigheten och bygga bostadshus på tomten.

Svenska bostäder säljer Tempolokalen i Husby till Hembla

Det är helt fel väg att gå enligt Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet.

– Stockholm ska inte göra affärer med den här typen av aktörer. Oavsett om de heter Hembla, Vonovia eller Carnegie så är det en slumvärd vars hela affärsidé bygger på att köpa upp fastigheter i miljonprogramsområden och sedan göra ytliga renoveringar och sälja till vinst, säger hon.

Hon menar att dessa företags mål är att tjäna pengar åt deras utländska ägare. Inte att ge sina hyresvärdar en bra plats att bo på.

– Vi måste inse att de aktörerna vi släpper in på bostadsmarknaden i Stockholm kommer vara här under många år. Då måste vi se till att vi inte låter utländska riskkapitalister som dessa växa på marknaden, säger hon.

FN-rapportör besökte Husby: ”Minst sagt dåliga förhållanden”

ANNONS

Clara Lindblom tycker att det hade varit bättre att allmännyttan hade fortsatt äga tomten.

– Husby renoveras just nu i flera etapper. När vi satt vid makten hade vi planer på att den här byggnaden skulle rivas och att man skulle göra något bra av platsen. Den hade kunnat bli bostadshus eller ett trivsamt och levande torg till exempel. Jag tror det hade blivit bättre än det här, säger hon.

I en skriftlig kommentar svarar Joakim Larsson (M) ordförande i Svenska bostäder på kritiken.

”Hembla äger i dag de närliggande fastigheterna som de köpte av Wallenstam, som i sin tur köpte det när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sålde fastigheter i Husby på 90-talet. Hembla vill nu vara med och utveckla Husby i en positiv riktning genom att bygga fler bostäder och lyfta den södra delen av Husby centrum. De vill öka tryggheten i området och skapa ett mer levande centrum. Det tycker vi är bra” skriver han.