ANNONS

Hårda ord om försäljningen av Vällingby centrum: ”Horribelt”

Split v-by-debatt
Upprörda känslor i debatten om Vällingby centrums försäljning. Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) och Lisa Carlsson (S) från Vällingby.
Ett oförlåtligt misstag som ger chockhöjda hyror och ett centrum i förfall – eller en helt nödvändig åtgärd för att rädda staden framtida investeringar.
Det var hårda ord och starka känslor när försäljningen av Vällingby centrum debatterades i Stadshuset idag.
ANNONS

Protestgrupper har bildats, namnlistor har lämnats in, möten har hållits. Stadens planerade försäljning av Vällingby centrum till privata aktörer är en fråga som engagerar och berör.

Men fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) försvarade beslutet vid dagens budgetdebatt:

– När det inte finns pengar till allt som vi vill göra nästa år så är det inte försvarbart att vi ska äga fastigheter som saknar strategiskt syfte för staden.

Påminde om Boultbeeaffären

Dennis Wedin har försäkrat att centrumet bara att säljas till en seriös, långsiktig ägare. Men det är nonsens, menade Clara Lindblom, oppositionsråd för vänsterpartiet.

– Det går inte att hindra en köpare att sälja vidare till en riskkapitalist.

Hon och flera andra talare påminde om hur det gick 2007 när det dåvarande alliansstyret sålde  en rad köpcentrum till det brittiska bolaget Boultbee.

”Förfall och tomma lokaler”

– Det ledde till chockhöjda hyror, försämrad service, och konkurser för små handlare i områden som Tensta, Rinkeby, Bredäng, Högdalen och Hässelby gård. Vällingby förtjänar inte samma öde, sa Clara Lindblom.

Flera talare betonade att Vällingby centrum är ett kulturhistoriskt värdefullt centrum med institutioner som Stadsteatern, Kulturskolan och annan viktig kultur- och fritidsverksamhet – och att förutsättningarna för detta riskerar att ändras radikalt vid en utförsäljning.

Arg och upprörd

Många begärde ordet, och en av dem som inte hann komma till tals var Lisa Carlsson (S), ledamot i stadsbyggnadsnämnden och vice ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

ANNONS

– Jag är så upprörd att jag nästan börjar gråta. Det är horribelt. Här har man ett väl fungerande centrum och så vill man döda det, för det är vad man gör med en privatvärd, säger hon till Mitt i.

Har inte fått se utredning

Hon menar att erfarenheten visar att följden blir tomma lokaler och ett öde centrum – med ökad otrygghet som följd.

En stridsfråga under debatten blev uppgiften om att det finns en risk- och konsekvensutredning kring försäljningen – för en sådan hade ingen i oppositionen vare sig sett eller hört talas om. Inte ens ledamöterna i det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäders styrelse, som ska ta beslut om försäljningen.

Partikollegan: ”Bara sälj”

Enligt Dennis Wedin kommer utredningen att presenteras vid kommande styrelsemöte i början av december. Det moderata borgarrådet fick utstå mycket kritik, men fick i alla fall stöd av partikollegan Johan Nilsson, ordförande i exploateringsnämnden:

– Jag ser inga problem med att sälja fler köpcentrum. Sälj, bara sälj, sa han.